Linkovi

Mladima u Hong Kongu shopping je važniji od komemoriranja prosvjeda na Tienanmenu


Dvadeset godina nakon što je kineska vojska ubila stotine prosvjednika na pekinškom trgu Tiananmen, studenti iz Hong Konga još uvijek pokušavaju razumijeti što se dogodilo. Većina ih je premlada da bi se sjećala tog vremena. Kao što iz Hong Konga javlja Heda Bayron, neki politički aktivisti boje se da bi mlađe generacije mogle izgubiti zanimanje za to pitanje.

27-godišnji Kobe Ho otišla je na toliko bdijenja uz svijeće povodom slamanja prodemokratskih prosvjeda na trgu Tiananmen 4. lipnja 1989. godine. On kaže da većina stanovnika Hong Konga njene dobi ne zna povijest: "Slabo se sjećam zato što sam odrasla u zaštićenom okruženju. Naime, moji roditelji nisu mi dopuštali da gledam televizor. Ne sjećam ničega što se dogodilo tog dana na neki način no ipak doznate da se prije 20 godine dogodilo nešto vrlo tragično."

Kobe i njeni prijatelji organizirali su umjetničku izložbu te tribinu sa svrhom pomaganja njenoj generaciji da razumije događanja s trga Tiananmen. Ovaj 19-godišnji student kaže da je sudjelovao na nekoliko ovakvih tribina u proteklih nekoliko tjedana: "Nisam imala ideju o tom pitanju jer učitelji nisu o tome govorili. Moji roditelji ne žele govoriti o tome. Nitko mi nikada nije govorio o tome sve dok nisam započeo studij."

Hong Kong, bivša britanska kolonija, jedini je grad u Kini gdje se 4. lipnja održavaju javne komemoracije svake godine. Drugdje u Kini, vlada zabranjuje bilo kakvo spominjanje prodemokratskih prosvjeda. Studenti u Hong Kongu tuže se da njihovi udžbenici nisu obradili to razdoblje povijesti. U proljeće 1989. godine tisuće sveučilišnih studenata diljem Kine prosvjedovale su pozivajući na političke i ekonomske reforme. Milijun ljudi u Hong Kongu prosvjedovalo je u znak podrške. Od tada, Hong Kong se vratio pod kineski suverenitet, a ekonomija u kineskoj matici znatno je uznapredovala. Kao rezultat toga neki su stali u obranu slamanja prosvjeda uz obrazloženje da je to bilo ključno za stabilnost zemlje.

Hongkoški političar Andrew To imao je 23 godine kad je došlo do krvavog slamanja prodemokratskih prosvjeda: "Razumljivo je, ali ne i prihvatljivo, da su izokrenuli činjenice oko događanja 4. lipnja tvrdeći na nitko nije ubijen na Tiananmenu. Neprihvatljivo je reći kako bismo na to trebali zaboraviti na neko vrijeme jer se Kina razvija te da su i tadašnji studentski čelnici također bili u krivu."

To je posljednjih nekoliko tjedana sudjelovao na nekoliko javnih tribina na kojima se razgovaralo o nasilnom slamanju prosvjeda. U ponedjeljak je skupina studenata organizirala štrajk glađu pred jednim trgovačkim centrom tražeći pravdu za ubijene i pokušavajući skrenuti pozornost na ono što se dogodilo prije 20 godina. Dok su prosvjednici pjevali i uzvikivali slogane većina mladih jednostavno je prošla dalje i nastavila kupovinu.

XS
SM
MD
LG