Linkovi

Premijer Sanader upoznao Ban Ki-moona sa stanjem hrvatskih pregovora o članstvu u EU


Danas se u New Yorku premijer Sanader susreo s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonom, kojeg je – prema vlastitim riječima – između ostalog upoznao sa stanjem hrvatskih pregovora o ulasku u Europsku uniju.

SANADER ACT: Rekao sam ono što govorim i u Hrvatskoj i u Europi pa neka se zna i u Ujedinjenim narodima, Slovenija je ušla 2004. godine u Europsku uniju i u NATO s istim otvorenim pitanjem. I nema nijednog razloga da Hrvatska ne učini isti put, to smo već pokazali u slučaju NATO-a.

Premijer Sanader jučer se u New Yorku susreo s američkom veleposlanicom pri Ujedinjenim narodima Susan Rice. Nakon susreta gospođa Rice je rekla kako su razgovori vođeni o širokom spektru tema.

SUSAN RICE: Osobno sam bila vrlo zadovoljna što mogu zahvaliti premijeru za izvanredno partnerstvo i suradnju Hrvatske i Sjedinjenih Država u Ujedinjenim narodima, posebno u Vijeću sigurnosti, gdje se zajedno sučeljavamo sa širokim spektrom neodloživih pitanja koja se odnose na međunarodni mir i sigurnost. Ja sam također ponovila naše veliko zadovoljstvo što nam se Hrvatska pridružila u NATO savezu. Mi duboko cijenimo naše partnerstvo s Hrvatskom u NATO-u, Ujedinjenim narodima i drugim različitim kontekstima. Imamo vrlo dobre i snažne bilateralne odnose i želimo ih još poboljšati i produbiti.

Premijer Sanader istaknuo je također vrlo dobru suradnju RH i SAD u Vijeću sigurnosti UN te kazao kako su razgovarali o pitanjima s kojim se Vijeće upravo bavi, poput Sjeverne Koreje, Irana i Bliskog istoka.

Sanader ja također rekao kako je i Susan Rice izvijestio o pregovorima Hrvatske s EU i razgovoru koji je u ponedjeljak vodio s povjerenikom EU za proširenje Olli Rehnom. U razgovoru je, kako je kazao, iznio i hrvatska stajališta o stanju u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji.

XS
SM
MD
LG