Linkovi

Štednja u obrani prava kriminalaca državu može skupo koštati


Recesija je prilično stanjila proračune američkih javnih ustanova. Uredi javnih pravobranitelja, koji na sudu zastupaju stranke koje ne mogu platiti privatnog odvjetnika, posebno su pogođeni. Gradske vlasti u Miamiju na Floridi zamolile su privatne odvjetničke firme da priskoče u pomoć – da besplatno i na volonterskoj bazi zastupaju optužene za kaznena djela.

Ben Reiss je prestao biti javni pravobranitelj prije desetak godina, kada je otišao raditi u jednu odvjetničku firmu, na mnogo bolje plaćeno radno mjesto. No, nedavno se ponovno vratio starom poslu. "Radilo se o prekršajnom postupku, posjedovanju marihuane. Optuženi je bio maloljetnik. Zatražili smo da sudac odbaci optužbe i prekine postupak jer je policija do dokaza došla na protuzakonit način“ - kaže nam Ben Reiss.

Optuženi tinejdžer iz siromašne četvrti Miamija nije bio tipični klijent firme Greenberg Traurig, koja je specijalizirana za međunarodno poslovno pravo. No, njezini odvjetnici, poput Bena Reissa ovih dana često priskaču u pomoć i besplatno zastupaju optužene koji ne mogu platiti odvjetnika.

Razlog – lokalne vlasti, iz čijeg se proračuna inače plaćaju javni pravobranitelji, nemaju dovoljno novca.

Proračuni su već godinu dana tanji nego obično zbog ekonomske krize, odnosno zbog toga što se na ime poreza ubire manje novca nego obično. Carlos Martinez iz ureda javnog pravobranitelja u Miamiju o tome kaže: "Šalju nam sve više optuženih, pogotovo kada je riječ o kaznenim djelima. U četiri prošle godine, broj poslanih slučajeva veći je za 29 posto. S druge strane, u posljednje dvije godine, budžet našeg ureda smanjio se za oko 3.6 milijuna dolara.“

Stručnjaci upozoravaju da ovakva situacija može dovesti do ugrožavanja prava i optuženih, ali i žrtava kriminala. Jeanne Baker radi za Američku uniju za građanska prava, najstariju udruge ove vrste u Sjedinjenim Državama. Ona kaže da javnost pogotovo teško prihvaća činjenicu da i optuženi za kriminalna djela imaju prava: "Država ne izdvaja dovoljno novca za to. Ne postoji svijest da je obrana optuženih za kaznena djela vrlo važan aspekt sustava primjene zakona.“

Rick Freedman iz udruge koja okuplja odvjetnike specijalizirane za kazneno pravo u Miamiju kaže da bi ovakva situacija na kraju mogla rezultirati time da će trošak za državu biti znatno veći. Naime, preopterećeni javni pravobranitelji svojim klijentima ne posvećuju dovoljno pažnje – i često griješe. "U žalbenom postupku, optuženi tvrdi da nije imao dobrog branitelja, i slučaj se vraća na prvostupanjski sud. Sve se ponavlja, a državu to košta dodatne novce" - kaže Rick Freedman. On savjetuje državnim vlastima Floride da počnu s adekvatnim financiranjem svojih javnih pravobranitelja jer bi ih ignoriranje ovog problema moglo skupo koštati.


XS
SM
MD
LG