Linkovi

HDZ pobijedio u županijama a oporba i neovisni kandidati u gradovima


Gradonačelnik Zagreba ostaje Milan Bandić, gradonačelnik Splita je Željko Kerum, u Osijeku je pobijedio kandidat Glavaševa HDSSB-a Krešimir Bubalo, a HDZ je izgubio dva važna grada Dubrovnik i Vukovar koji prelaze u ruke gradonačelnika koje su podržale koalicije predvođenih SDP-om.

Međutim, HDZ je i u drugom krugu lokalnih izbora baš kao i u prvom bio nadmoćan u županijama. Od devet župana koji su izabrani jučer u drugom izbornom krugu, čak šest ih pripada koalicijama predvođenim HDZ-om, jedan koaliciji predvođenoj SDP-om, u istarskoj županiji ponovo je pobijedio dosadašnji župan Ivan Jakovčić, a u Slavonsko baranjskoj županiji pobijedio je kandidat Glavaševa HDSSB-a.

To su glavne novosti drugog kruga lokalnih izbora održanih jučer. Odaziv na drugi krug lokalnih izbora bio je oko 6 posto manji nego u prvom krugu.

Nezavisnom kandidatu Josipu Kregaru koje je u Zagrebu dosadašnjeg gradonačelnika Bandića natjerao u drugi izborni krug jučer nije pošlo za rukom poraziti Bandića. Bandić je dobio 62 posto glasova, a Kregar 37 posto.

U Osijeku kao i u osječko baranjskoj županiji trijumfirali su kandidati Glavaševa HDSSB-a. HDSSB-ovac Krešimir Bubalo osvojio je 63 posto glasova, dok je njegov konkurent Anto Đapić kojeg su u trci za osječkog gradonačelnika podržavali i HSP i HDZ osvojio 34 posto glasova. Kandidat Glavaševa HDSSB-a Vladimir Šišljagić pobijedio je HDZ-ova kandidata i u utrci za župana Osječko baranjske županije. Članovima HDSSB-a koji su slavili izbornu pobjedu u jednom kafiću u središtu Osijeka, telefonski se sinoć iz Bosne i Hercegovine javio Branimir Glavaš. Pobjedu kandidata svoje stranke kako u gradu Osijeku tako i županiji, Glavaš je nazvao referendumom protiv HDZ-a, a njegovo telefonsko javljanje članovi stranke dočekali su s ovacijama i skandiranjem.

Na krajnjem istoku Hrvatske HDZ je na ovim izborima doživio još jedan hladan tuš: po prvi put je izgubio vlast u Vukovaru. U tome gradu, u jučerašnjem drugom izbornom krugu gradonačelničku poziciju osvojio kandidat SDP-a Željko Sabo koji je dobio 51 posto glasova, dok je kandidat koalicije predvođene HDZ-om Damir Barna osvojio 47,61 posto.

Iako se na ovim izborima etablirao kao stranka koja uživa snažnu podršku u gradovima, SDP je doživio poraz u Velikoj Gorici. Dosadašnji gradonačelnik Velike Gorice, i bivši ministar vanjskih poslova u Račanovoj Vladi Tonino Picula izgubio je u neposrednim izborima za gradonačelnika od HDZ-ovca Dražena Barišića.

Premda su protekli lokalni izbori nepobitno dokazali da HDZ uživa vrlo skromnu potporu u četiri najveća hrvatska grada - Zagrebu, Splitu Rijeci i Osijeku - te da je izgubio vlast i u Vukovaru i Dubrovniku, u toj stranci ističu da su zadovoljni rezultatima lokalnih izbora, naročito uspjehom u županijama. Zamjenica predsjednika HDZ-a Jadranka Kosor sinoć je istaknula: "Osim odlučnog uspjeh u županijama dakle do sada smo imali jedanaest, a sada s partnerima 14, dakle neusporedivo bolji rezultat, ali isto tako moram reći da smo iznimno zadovoljni pobjedom u Velikoj Gorici, a isto tako pobjedom u Sisku, znate da je tu bilo nedoumica, pobjedom u Iloku, Lipiku, Pakracu i tako dalje, Vrbovcu na primjer, Zaprešiću, dakle u gradovima za koje se ne može tek tako reći da su usputni. Jasno da ćemo vidjeti što će se dalje zbivati, ali dakako da Vlada svakako nastavlja dobru suradnju, svakako da su i Vukovar i Dubrovnik na svaki način simboli".

Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić također je zadovoljna rezultatima lokalnih izbora: "Mislim da je već sad izvjesno da je SDP u drugom krugu napravio veliku pobjedu. Mi smo dobili vlast u Vukovaru i Dubrovniku, a zadržali smo vlast u gradu Zagrebu što nam je izuzetno važno. Dobili smo isto tako i župana u Međimurskoj županiji i statistički gledano smo zadržali broj župana koje smo sada imali, a što se tiče broja gradonačelnika, sada imamo devet gradonačelnika više nego što smo imali prije ovih lokalnih izbora".

Ovo su bili prvi lokalni izbori na kojima su građani Hrvatske dobili priliku načelnike općina, gradonačelnike i župane birati neposredno.


XS
SM
MD
LG