Linkovi

Predsjednik Obama najavio osnivanje vladinog ureda za nadgledanje sigurnosti u kibernetskom prostoru


Predsjednik Barack Obama objavio je utemeljivanje nove agencije koja će koordinirati nastojanja američke vlade na polju sigurnosti u kibernetskom prostoru. Danas je u Bijeloj kući američki predsjednik izjavio da prijetnje u kibernetskom prostoru predstavljaju najozbiljniju prijetnju za gospodarstvo i nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država.

Na čelu novog ureda nalazit će se koordinator za sigurnost u kibernetskom prostoru. Od ovog će se dužnosnika očekivati da koordinira nastojanja između Vijeća za nacionalnu sigurnost i Vijeća za nacionalno gospodarstvo.

Predsjednik Obama je dodao da Sjedinjene Države nisu dostatno pripremljene za potencijalne prijetnje iz kibernetskog prostora. On je podsjetio da su hakeri pokušali upasti uelektroopskrbni sustav, a u jednom drugom slučaju pokušali su ubaciti viruse u nekoliko tisuća vladinih računala. Dodao je da je kibernetski prostor realna stvar, kao i rizik koji s njime dolazi.

Barack Obama je rekao da je njegov osobni kompjuterski sustav bioinfiltriran tijekom predsjedničke kampanje. Ubrzo nakon preuzimanja dužnosti, predsjednik Obama je naložio da se provede sveobuhvatna revizija svih vladinih nastojanja na polju sigurnosti u kibernetskom prostoru.

XS
SM
MD
LG