Linkovi

Osudivši sjevernokorejsko 'zveckanje oružjem',  Washington potvrdio odlučnost da stane u obranu Japana i Južne Koreje


Savjetnik predsjednika Obame za nacionalnu sigurnost, umirovljeni general James Jones izjavio je da u međunarodnoj zajednici jača svijest da nuklearni programi Irana i Sjeverne Koreje predstavljaju opasnost za cijeli svijet.

U govoru pred Atlantskim vijećem u Washingtonu, James Jones je rekao da bi posjedovanje nuklearnog oružja od strane te dvije zemlje predstavljalo ozbiljnu prijetnju globalnoj i regionalnoj sigurnosti.

U slučaju Sjeverne Koreje najveća opasnost ne leži u tome da bi ta zemlja mogla lansirati nuklearni projektil već u tome da bi nuklearnu tehnologiju mogla prodati sličnim režimima u svijetu. Slična opasnost postoji i kada je riječ o Iranu – rekao je predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Vlada Sjedinjenih Država jučer je inače ponovila svoju riješenost da stane u obranu svojih saveznika u Aziji – Japana i Južne Koreje – u slučaju da ih Sjeverna Koreja napadne.

Washington je, međutim, najnovije prijetnje režima u Pjongjangu nazvao pukim 'zveckanjem oružjem' te 'ispraznim busanjem u prsa'.

Sjeverna je Koreja jučer zaprijetila da će napasti američke i južnokorejske brodove koji nastoje blokirati transport osjetljivih materijala koji su potrebni sjevernokorejskom nuklearnom programu. Južna Koreja pridružila se američkoj akciji početkom tjedna, nakon što je Sjeverna Koreja provela uspješni test svog nuklearnog naoružanja.

Režim u Pjongjangu također je navijestio da ne smatra da više važi primirje postignuto sredinom pedesetih godina, kojim je prekinut sukob između Sjeverne i Južne Koreje.


XS
SM
MD
LG