Linkovi

Festival Puta svile u San Joseu


Glazba i ples iz Irana, Afganistana, Kine i ostalih postaja nekadašnjeg Puta svile predstavljeni su nedavno u kalifornijskom gradu San Joseu. Kako izvješćuje Mike O’Sullivan, Festival Puta svile zbližio je posjetitelje iz raznih krajeva svijeta u proslavi kultura ovog povijesnog trgovačkog pravca koji je povezivao Aziju s Europom.

Mreža trgovinskih puteva poznata kao Put svile protezala se od Europe i Srednjeg istoka do Indije i Kine. Putujući ovom drevnom stazom, trgovci i misionari dolazili su u kontakt s mnogim jezicima I kulturama. Mnogi imigranti u Sjedinjenim Državama potječu iz te regije. Došli su u San Jose, na Festival puta svile da predstave svojih domovina.

Cameron Douraghy, iz perzijsko-američke obitelji, izlaže stripove na engleskom jeziku temeljene na perzijskim mitovima, koje izdaje sa svojim bratom i jednim prijateljem. Jedna žena u tradicionalnoj odjeći prodaje tkanine iz Uzbekistana.

Vrhunac festivala bila je večernja priredba s glazbom, uz ples i poeziju. Jedna od izvođačica, iransko-američka plesačica Farima Berenji, proučava umjetnost i plesove iz zemalja na Putu svile – Tadžikistana, Afganistana, Uzbekistana, Azerbejdžana, Irana, Kine, te Indije. U jednom modernom plesu očita je mješavina kultura.

Plesačica i koreografkinja Wan-Chao Chang je Kineskinja, no s obitelji živi u Indoneziji. U njenoj se plesnoj točki isprepliću obje kulture. "Jako volim njihove pokrete i njihove sličnosti, i neki poseban šarm koji se ne može naći niti u jednom drugom etničkom plesu" - kaže ona. U blizini, Neema Hekmat podešava svoj santur, vrstu perzijskog cimbala. Po zvanju inženjer, u glazbu Srednjeg istoka zaljubljen je još od djetinjstva. "Zvuci ovog instrumenta pobudili su u meni izuzetan osjećaj. Posebno su me dirnuli. Zbog toga sam odlučio svirati ovu vrst cimbala – njegov me zvuk jednostavno očarao" - kaže Neema Hekmat.

Tameem Afzali rođen je u Americi, ali afganistansku glazbu svira već 15 godina. Njoj ga je najviše privukao zvuk udaraljke tablasa. Onda je naučio pjevati i svirati harmonij i posve, kaže, “uronio” u afganistansku glazbu. Sharlyn Sawyer osnovala je plesnu skupinu Ballet Afsaneh 1986. godine, s ciljem promicanja glazbe i plesa Puta svile na području San Francisca. Ona je i producentica ovog festivala. Kaže da je Kalifornija dobra lokacija za takvu manifestaciju, jer je Zapadna obala Amerike dio svojevrsnog modernog Puta svile.

"Toliko se ljudi nađe zajedno, na ovom stjecištu kultura – upoznaju i iskuse kulture drugih, sjedinjuju ideje, razmjenjuju inspiraciju kao umjetnici. Ta se divna prilika ukaže kad ljude združite na jednom mjestu, baš kao što je to činio Put svile kroz stoljeća" - kaže gospođa Sawyer, koja se nada da će ovu proslavu glazbe i plesa iz zemalja Puta svile od sada moći organizirati svake godine.

XS
SM
MD
LG