Linkovi

Prvih sto dana poticajnih mjera: otvoreno ili sačuvano 150 tisuća radnih mjesta


Početkom mjeseca, mediji su na sav glas obilježili prvih stotinu dana Obamine administracije. Jučer je predsjednik u Las Vegasu govorio o prvih stotinu dana vladina paketa ekonomskih poticaja, kojem je cilj oživiti prilično apatičnu američku ekonomiju – o čemu izvještava današnji Los Angeles Times.

Rezultati su očiti – rekao je predsjednik Barack Obama nakon što je u Nevadi obišao jedno industrijsko postrojenje koje se napaja sunčevom energijom. Plan poticajnih mjera je do sada sačuvao ili stvorio oko 150 tisuća radnih mjesta, porezi su smanjeni za oko 95 posto američkih domaćinstava a povećane su i mirovine za oko 54 milijuna Amerikanaca.

Kao što to i inače često čini, predsjednik je naglasio da Amerika tek počinje izlaziti iz najgore gospodarske krize u prošlih pola stoljeća.

Republikanci su obilježavanje 'prvih stotinu dana ekonomskog stimulusa' nazvali običnim 'igrokazom', kojem je cilj obmanjivanje javnosti. 'Ljudima treba posao, a ne još jedan vladin izvještaj o postignutim uspjesima' – rekao je Michael Steel, predsjedatelj Nacionalnog odbora Republikanske stranke.

******

Dnevnik Christian Science Monitor iz Bostona piše o najnovijem krugu peripetija vezanih uz legalizaciju istospolnih brakova u Californiji.

Najviši sud te savezne države prošle ih je godine proglasio legalnima, nakon čega je u Californiji sklopljeno 18 tisuća istospolnih brakova. No protivnici su peticijom iznudili javni referendum o tom pitanju, i većina građana Californije izjasnila se da bi brak trebao uključivati jedino supružnike različita spola. Homoseksualna zajednica i njezini pristaše su nakon toga pokušali sudskim putem poništiti rezultat referenduma – no, najviši sud Californije odlučio je da je rezultat referenduma legitiman. No, već sklopljeni istospolni brakovi u pravnom smislu ipak važe – odlučio je Vrhovni sud Californije.

Christian Science Monitor piše da pristaše istospolnog braka planiraju sljedeću fazu svoje propagandne kampanje koja bi uključivala bolje komuniciranje s građanima u unutrašnjosti ove savezne države koji su konzervativnijeg političkog usmjerenja. Kako piše list iz Bostona, aktivisti se nadaju da će kroz komunikaciju sa svećenicima i pastorima pojasniti da je riječ o problematici ljudskih prava te da - prema njihovom mišljenju - zabrana istospolnog braka predstavlja diskriminaciju.

XS
SM
MD
LG