Linkovi

Turisti uskoro ponovno na kruni Kipa slobode


Turisti koji dolaze posjetiti New York uskoro će se ponovno moći popeti na sam vrh Kipa slobode – skroz do slavne krune ove statue. Mali vidikovac na krovu bio je zatvoren od 11. rujna 2001. godine, kada su izvršeni teroristički napadi na Sjedinjene Države, a za javnost će ponovno biti otvoren 4. srpnja, na američki Dan nezavisnosti. Prilog Nathana Kinga.

Kip slobode jedan je od najprepoznatljivijih kipova na svijetu – znan kao svjetionik nade useljenicima koji su tijekom više od jednog stoljeća, u potrazi za boljim životom, ulazili u Ameriku kroz New York. On je i jedna od glavnih turističkih atrakcija u zemlji. No, od terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar u New Yorku 2001. godine, jedan mali dio ovog impozantnog kipa – njegova kruna – zbog sigurnosnih razloga bio je zatvoren za javnost. No, nakon gotovo osam godina, 4-og srpnja - na dan kada Amerika obilježava svoju nezavisnost - ova će kruna još jednom biti otvorena za turiste. Darren Boch nadgleda aktivnosti koje se odvijaju unutar Kipa slobode:

“Vrlo smo uzbuđeni što ćemo još jednom ponuditi priliku američkom narodu, kao i ljudima iz cijelog svijeta, da dođu posjetiti krunu Kipa slobode – i to osam godina kasnije, na sâm američki rođendan,” kaže Darren Boch.

Međutim, put ka vrhu nije za svakoga. Posjetitelji moraju svladati 200 strmih stepenica kroz sâmo središte statue. A kada stignu na vrh, prostor je dosta tijesan pa je i pogled ograničen. No, to ih nije spriječilo da svoje karte rezerviraju unaprijed.

“Stižu nam brojni telefonski pozivi i e-mail poruke s upitima kako bi svaki od zainteresiranih mogao postati prvi posjetitelj koji će se popeti do krune,” kaže Darren Boch.

Djelatnici gradske službe kažu da je potražnja za kartama tako velika da im se na dan najave ponovnog otvaranja krune zamrznula web stranica. Oni znaju da će neki od potencijalnih posjetitelja biti i razočarani. Jer, kažu, dnevno će se moći popeti samo ograničen broj ljudi. Pretpostavlja se da će to biti samo oko 150 posjetitelja na dan. Otok na kojem se nalazi Kip slobode trenutačno posjećuje preko tri i pol milijuna ljudi godišnje. Stoga, čak ako je to i naporan uspon, on bi na Dan nezavisnosti mogao biti jedna od najtraženijih karata u gradu.

XS
SM
MD
LG