Linkovi

Američki ekonomski stručnjaci očekuju povećanje gospodarskog rasta u posljednjem tromjesečju 2009.-e


Jedna nova anketa provedena među vodećim američkim ekonomskim stručnjacima pokazuje da bi kraj recesije mogao biti na vidiku. Prema danas objavljenom istraživanju Nacionalne udruge za perspektivu poslovne ekonomije, gospodarstvo pokazuje znakove stabiliziranja, međutim, oporavak će se odvijati umjerenijim tempom negoli se to obično događa nakon velikih ekonomskih poremećaja.

Panel od 45 gospodarstvenika iz ove udruge očekuje povećavanje gospodarskog rasta u drugoj polovici ove godine. Međutim, isti stručnjaci još uvijek predviđaju smanjivanje poslovnih aktivnosti u drugom tromjesečju. Oko 75 posto ispitanika vjeruje da ćerecesija biti okončana u trećem tromjesečju, 19 posto vjeruje da će se to dogoditi u četvrtom tromjesečju, dok 7 posto njih misle da se to neće dogoditi sve do sljedeće godine.

Što se tiče petogodišnjeg razdoblja, preko polovice ispitanih ekonomista vjeruje da će američko gospodarstvo rasti po stopi između 2 i 2 i pol posto, 37 posto misli da će se rast kretati između 2 i po i 3 posto, dok 7 posto ispitanika vjeruje da će on iznositi više od tri posto tijekom sljedećih pet godina.

XS
SM
MD
LG