Linkovi

Los Angeles Times:  Tko će se usuditi kritizirati prvu Latino-amerikanku nominiranu u Vrhovni sud?


Da vidimo kako je jutrošnji tisak prokomentirao nominaciju newyorške sutkinje Sonie Sotomayor u Vrhovni sud Sjedinjenih Država:

Dnevnik Los Angeles Times piše o reakcijama oporbene Republikanske stranke. Njezina je politička baza – kako se i očekivalo – žestoko reagirala na nominaciju. Za konzervativne aktiviste, Sonia Sotomayor je previše liberalna sutkinja koja želi 'kreirati politiku, umjesto da primjenjuje zakon i štiti Ustav'. Kod republikanaca omiljeni voditelj radijskih kontakt-emisija Rush Limbaugh nazvao je sutkinju Sotomayor 'obrnutim rasistom', zbog njezine izjave da bi 'jedna sutkinja latino-američkog podrijetla, zbog vlastitog životnog iskustva, vjerojatno donosila pametnije odluke od nekog muškarca bijele boje kože'.

Međutim, primjećuje list iz Los Angelesa, republikanski senatori u Washingtonu – koji će glasati o nominaciji Sonie Sotomayor – mnogo su umjereniji u svojim sudovima o njoj. Naime, oštro kritizirati prvu članicu latino-američke zajednice koja je nominirana za Vrhovni sud bilo bi ravno političkom samoubojstvu – tvrde neki republikanski stratezi. Prvi razlog - životna priča sutkinje iz New Yorka vrlo je inspirativna, zbog njezina skromnog podrijetla. Drugi razlog – latino-amerikanci su najveća manjina u Sjedinjenim Državama i niti jedan im se političari ne želi zamjeriti – piše Los Angeles Times.

Dnevnik New York Times proučio je pravnu filozofiju Sonie Sotomayor, analiziravši presude koje je donosila. Zaključak je da je ona, doduše, na lijevoj strani političkog spektra – no glavna joj je karakteristika temeljitost, razboritost te 'rutinska kompetentnost'. 'Ne izražava se na osobito inspirativan način, ali je očito da ju najviše zanimaju činjenice i metodična primjena prava' – piše u članku u New York Timesu.

Sonia Sotomayor na žalbenog saveznom sudu u New Yorku nije do sada odlučivala o najkontroverznijim temama poput pobačaja, smrtne kazne, prava homoseksualaca ili ograničavanju građanskih sloboda u uvjetima borbe protiv terorizma – o kojima često odlučuje Vrhovni sud Sjedinjenih Država. U predmetima koji su se odnosili na prava optuženih kriminalaca, diskriminaciju na radnom mjestu ili slobodu govora, presude su joj većinom u skladu s liberalnim načelima – piše newyorški dnevnik.

'Njezina pravna logika je u tehničkom smislu vrlo temeljita, ali u njoj nema tragova neke velike vizije'- navodi New York Times.

XS
SM
MD
LG