Linkovi

Vijeće sigurnosti jednoglasno osudilo Sjevernu Koreju; najavilo snažan odgovor na nuklearni test


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je osudilo Sjevernu Koreju zbog preksinoć izvedenog nuklearnog testa te je najavilo snažan odgovor na ovaj potez režima u Pjongjangu.

Nuklearni je test bio najsnažniji koji je do sada provela Sjeverna Koreja i pratilo ga je probno lansiranje tri raketna projektila.

Predsjedatelj Vijeća sigurnosti, ruski veleposlanik Vitalij Čurkin izjavio je sinoć da se sve članice Vijeća snažno protive sjevrnokorejskom potezu te traže od režima te zemlje da počne poštivati rezolucije Ujedinjenih naroda.

Američka predstavnica u svjetskoj organizaciji, veleposlanica Susan Rice smatra da Vijeće sigurnosti treba sastaviti novu, snažniju rezoluciju u vezi ovog problema, koja bi Sjevernoj Koreji naložila da prestane s aktivnostima na nuklearnom području.

Francuska je najavila da će tražiti nove, oštrije sankcije protiv Sjeverne Koreje.

Predsjednik Barack Obama jučer je telefonski razgovarao s južnokorejskim predsjednikom i premijerom Japana. Tri zemlje su spremne blisko surađivati kako bi se blokirali sjevernokorejski napori u razvijanju atomskog naoružanja.

XS
SM
MD
LG