Linkovi

All Candy Expo - sajam slatkiša u Chicagu


Chicago je nedavno bio pravi Candyland, Zemlja slatkiša - stotine proizvođača slastica i raznih grickalica iz cijelog svijeta izložilo je preko dvije tisuće slatkih eksponata. Kako javlja Faiza Elmasry, ova godišnja izložba dokazuje da su Amerikanci – bez obzira na ekonomsku krizu – i dalje zaljubljeni u čokoladu i slatkiše.

Izložba slatkiša All Candy Expo u Chicagu tradicija je od 1998. godine i najveći je sajam te vrste u Americi. Susan Fussell Whiteside, glasnogovornica Nacionalne udruge proizvođača slatkiša koja je sponzor ovog događaja, kaže: "All Candy Expo je mjesto na kojem proizvođači slastica izlažu svoje najbolje, najnovije i najoriginalnije proizvode. A posjetitelji su prodavači na veliko i malo koji dolaze kupiti njihove proizvode. Ove godine imamo 450 izlagača, od kojih je 105 novih. Dosta njih stiglo je iz drugih zemalja. Mnogi su došli iz Azije te Južne i Srednje Amerike, te iz drugih dijelova svijeta."

Svake godine, proizvođači izlažu na stotine svojih kreacija. Susan Whiteside kaže da ni ova godina nije iznimka. Svaki put najveći trend su, kaže ona, novi proizvodi nastali kao varijacija na tradicionalne slastice koje već znamo i volimo. Jedan od ovogodišnjih koji će se uskoro pojaviti na tržištu su bomboni M&Ms s kokosom. Tu je i nova verzija čokoladnih prutića Snickers, s karameliziranom gustom čokoladom, nazvana Snickers Fudge Bar. Reese's Peanut Butter Cups, male okrugle čokoladice s maslacem od kikirikija od sada će se moći jesti i s tamnom čokoladom.

Osim toga, kaže Susan Whiteside, industrija slastica ove godine predstavlja i zdravije proizvode: "Gumeni bomboni Jelly Belly lansirali su svoj novi okus, dobiven od akai bobica, šipka i trešnje, koji posjeduju vrlo visoke količine vitamina C. Mnogi od novih proizvoda u sebi imaju manju količinu šećera ili su potpuno bez šećera. Neki slatkiši, poput gumenih medvjedića, sadrže umjetno dodani vitamin C. A mnogi su proizvodi napravljeni od pravog voća i prirodnih sastojaka ili od 25 posto voćnog soka."

Nacionalna udruga proizvođača slatkiša zastupa američku industriju slastica, čokolade i žvakaće gume od 1884. godine. Glasnogovornica udruge, Susan Whiteside, kaže da je povijest pokazala da teška ekonomska vremena nemaju negativan utjecaj na prodaju slastica. Bez obzira na ekonomsku situaciju prodaja slastica uvijek je u sporom, ali stabilnom rastu. U prošlom prodajnom periodu, industrija slastica je doživjela porast od 3,7 posto u odnosu na godinu prije. Jedan od glavnih razloga za to je pristupačna cijena. Industrija slastica je tu da zadovolji potrebu čovjeka koji si kaže: 'ove si godine ne mogu kupiti novi auto, ne mogu otići na skupi odmor, ali još uvijek si mogu kupiti te male zalogaje sreće' – kaže Susan Whiteside.

Drugi razlog je, kaže ona, činjenica da su slatkiši postali integralni dio američkog načina života, osobito kad se radi o proslavama nekih događaja i praznika: "Teško je zamisliti američku Noć vještica bez slatkiša, ili Uskrs bez Uskršnje košarice, ili Valentinovo bez bombonijere s čokoladnim bombonima u obliku srca, ili pak Božić bez ušećerenih prugastih, crveno-bijelih štapova na Božićnoj jelci. Dakle, američki će potrošači i dalje imati slatkiše na svom popisu namirnica pri kupnji robe za važne praznike."

Susan Fussell Whiteside dodaje da je ova izložba slastica uvijek ukusno iskustvo za posjetitelje. A od sada ljudi na svim stranama svijeta mogu okusiti dio ovog 'slatkog' događaja – ali bez kalorija! – ako posjete njegov web sajt na: www.allcandyexpo.com.

XS
SM
MD
LG