Linkovi

Pakistanska vojska nastavlja operacije protiv talibana


Pakistanski vojnici nastavljaju s prodorom u grad Mingora koji se nalazi pod kontrolom talibana u području doline Swat. Vojni dužnosnici pakistanskih oružanih snaga izjavili su da je nekoliko ključnih točaka u Mingori pod kontrolom vojske uključujući cestovno križanje na kojem su militanti često izbacivali osakaćena tijela svojih žrtava. Vojska je priopćila da je pet militanata ubijeno u uličnim borbama, a nekoliko ih je uhićeno. Pakistan tvrdi da je od početka ofenzive za ponovno preuzimanje kontrole nad dolinom Swat ubijeno više od tisuću militanata. Taj broj ne može se potvrditi iz neovisnih izvora.

Predsjednici Irana, Afganistana i Pakistana sastali su se u Teheranu i tom prilikom suglasili da svoje buduće razgovore otvore i za druge strane, možda i Sjedinjene Države. Mahmoud Ahmadinejad, Hamid Karzai i Asif Ali Zardari rarazgovarali su o regionalnim sigurnosnim pitanjima. Predsjednik Afganistana, Karzai, zatražio je od svojih kolega da dopuste sudjelovanje drugih zemalja na budućim sastancima na što su oni pristali. Sjedinjene Države traže podršku svih susjeda Afganistana u naporima za stabiliziranje zemlje.

U međuvremenu, u eksploziji bombe u Afganistanu ubijen je jedan britanski vojnik koji je služio u sklopu misije NATO saveza. Incident se dogodio na jugu zemlje u pokrajini Helmand. Jug Afganistana središte je talibanske pobune.

XS
SM
MD
LG