Linkovi

Alison Buckholtz o problemima američkih vojnih obitelji u vrijeme rata


Odrasla u obitelji koja nije imala nikakve veze s vojskom, novinarka Alison Buckholtz nije ni sanjala da će se jednoga dana zaljubiti u vojnika. No, 2001. godine udala se za pilota američke ratne mornarice. Njezin je bračni život obilježen čestim razdvajanjima, teško predvidljivim problemima, ali i neočekivanim nagradama.

Prije udaje, Alison Buckholtz nije poznavala niti jednu ženu udanu za vojnika. Ništa nije znala niti o njihovom životu. O svojim iskustvima sada piše u knjizi pod naslovom “Standing By: The Making of an American Military Family in a Time of War” - prijevodu ”Ostajem uz njega: Američka vojna obitelj u vrijeme rata.” Među ostalim, ona piše o ritualu zajedničkom svim vojnim obiteljima - ispraćaju supružnika u vojnu misiju:

"To je, naravno, strašan trenutak. Tužan za sve nas. Vraćate se u prazan dom. Treba vam neko vrijeme da se oporavite od depresije. Povrh toga, morate odgovoriti na pitanja djece, poput: ‘kad će se mama, ili tata, vratiti kući, zašto su nas opet morali ostaviti?’"

Alison Buckholtz kaže da su njen šestogodišnji sin Ethan i četverogodišnja kći Esther prolazili kroz emocionalnu krizu nakon što im je otac poslan u područje Perzijskog zaljeva:

"Nikad prije toga nisam čula o problemima djece čiji su roditelji vojnici, sve mi je to bilo novo. Počela sam čitati o tome kako im mogu pomoći. Sada imam puno razumijevanja za njih; suosjećam s njima. Oni su, po meni, također svojevrsni vojni novaci."

Za djecu i supružnike, povratak mame ili tate je predivan trenutak. Njime je spona između djece i roditelja dodatno ojačana. Alison Buckholtz kaže da ju je na početku brinulo kako će se stvari odvijati kad joj se suprug vrati, te da li će se on moći uklopiti u obitelj. No, brige su nestale kada je uočila da se veza između djece i oca nije promijenila. Naprotiv, čak se i produbila. Ali ponekad ta odsutnost šteti vezi muža i žene – nekada na kušnju stavlja i čitav brak. Alison Buckholtz kaže da je to shvatila na tečaju kojeg je pohađala s mužem i drugim vojnim parovima:

"Jedna od stvari koju smo naučili je da čvrstu, stabilnu vezu odsutnost bračnog partnera samo jača. Ali, ako u vezi ima problema, dugotrajno odsustvo će je uništiti."

U svojoj knjizi, Alison Buckholz opisuje iskustva drugih žena poput nje. Jedna njezina prijateljica zamrzila je život supruge vojnog časnika, nakon što je saznala da joj se muž dobrovoljno javio za dodatnu misiju u inozemstvu. Druga znanica opisana u knjizi je nevjerojatno pozitivna i poletna osoba. U braku je 17 godina i život uz česta muževljeva odsustva jedini je život kojeg poznaje. Na njega se privikla jer je uvjerena da muž radi nešto što je dobro i za njihovu obitelj a i za zemlju.

Svaka žena u vojnom braku, kaže Alison Buckholz, ima vlastitu priču. Ako o njima razgovaraju, mogu jedna od druge nešto naučiti. A mogu - dodaje autorica - i educirati svoje sugrađane koji s vojskom nemaju nikakve veze i vrlo malo znaju o problemima ‘vojnih’ bračnih parova.

XS
SM
MD
LG