Linkovi

Novi lijek mogao bi ubrzati cijeljenje prijeloma


Slomljene kosti koje ne srastaju mogu biti smrtonosne, posebice za starije ljude. No, kako izgleda, jedan lijek, koji se koristi kod degenerativne bolesti kosti, može ubrzati cijeljenje prijeloma.

Neka od najsretnijih otkrića u medicini dogode se kad znanstvenici otkriju da lijek, namijenjen jednoj bolesti, liječi neku drugu. Jedan od najpoznatijih takvih primjera je aspirin – korišten desetljećima kao sredstvo protiv bolova, pokazao se odličnim u prevenciji srčanog infarkta. U jednom novom slučajnom otkriću, lijek protiv osteoporoze daje neočekivani podstrek cijeljenju koštanih prijeloma u starijih osoba.

Kod starijih osoba koje dožive prijelom kosti, često izostane željena reakcija matičnih stanica koja rezultira spontanim zarastanjem prijeloma. No, kako kaže doktor Edward Puzas, voditelj koštanih istraživanja u Medicinskom centru Sveučilišta Rochester, lijek teriparatide pomaže upravo u tom stadiju. Taj se lijek koristi kod osteoporotičnih osoba za stvaranje i ojačanje kostiju. Pokazalo se da on pomaže zarastanju prijeloma, najvjerojatnije stimulirajući matične stanice koje normalno postoje u tijelu.

Dr. Puzas ističe da se ne radi o spornim embrijskim matičnim stanicama, nego o normalnim matičnim stanicama koje postoje kod svake odrasle osobe. One se mogu diferencirati u samo nekoliko tkiva, od kojih je jedno i koštano tkivo. Teriparatide je dokazano ubrzao zarastanje prijeloma kod laboratorijskih miševa, a Nacionalni institut za zdravlje, u Washingtonu, sada financira provođenje kontrolirane kliničke studije.

Konačni rezultati se ne očekuju prije kraja ove godine, ali dr. Puzas kaže da su neki ispitanici u studiji već pokazali značajno poboljšanje i u stupnju zarastanja prijeloma i u smanjenju boli. To bi moglo spasiti živote mnogim ljudima jer gotovo četvrtina starijih žena koje pretrpe prijelom zdjelice podlegne komplikacijama tog prijeloma.

XS
SM
MD
LG