Linkovi

Biden: “Američko priznanje kosovske neovisnosti je nepovratno”


Tisuće stanovnika Kosova okupilo se danas na dočeku američkog dopredsjednika Bidena u Prištini, posljednjoj postaji njegove turneje po Balkanu. Đaci su mahali američki zastavama i transparentima u kojima se izražava podrška Sjedinjenim Državama.

“Američko priznanje kosovske neovisnosti je nepovratno” - rekao je danas u razgovorima s najvišim kosovskim dužnosnicima američki potpredsjednik Joe Biden, koji je izrazio snažnu potporu očuvanju teritorijalne cjelovitosti Kosova i stvaranju multietničkog društva.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu izrazio je zahvalnost kosovskog naroda za američku potporu u stjecanju slobode i uspostavi mira, stabilnosti i razvoja Kosova. Gospodin Biden se nakon razgovora s najvišim kosovskim dužnosnicima obratio zastupnicima kosovskog Parlamenta, nakon čega je posjetio manastir Visoke Dečane te američki kamp Bondsteel kod Uroševca, gdje se obratio američkim vojnicima.

Kosovska policija poduzela je sve sigurnosne mjere da Bidenov posjet protekne u najboljem redu, dok su kosovski Srbi na sjeveru Mitrovice najavili prosvjede zbog dolaska američkog potpredsjednika.

Lokalni mediji javljaju da je Josephu Bidenu danas dodijeljeno kosovsko odličje Zlatna medalja slobode. Inače, Bidenov posjet prvi je od nekog višeg američkog dužnosnika otkako je Kosovo prošle godine proglasilo neovisnost.

XS
SM
MD
LG