Linkovi

Od drevnog egipatskog vina - do novog lijeka protiv raka?


Arheološki nalaz drevnog egipatskog vina znanstvenicima je pružio novi uvid u povijest medicine, a mogao bi pružiti i nove smjernice za moderno liječenje bolesti poput raka.

Novo arheološko istraživanje ustanovilo je da su drevni Egipćani još prije pet tisuća godina dodavali vinu razno bilje kako bi mu povećali ljekoviti učinak. To je 1300 godina ranije nego što je prije bilo poznato. Patrick McGovern, sa Sveučilišta Pennsylvanije, kaže da su Egipćani shvatili da mogu koristiti vino za pripremu, kao i očuvanje biljnih lijekova:

"Alkoholna pića poput vina idealna su za pretvaranje ljekovitog bilja u otopine jer rastoče biljni materijal i oslobode neke vrlo djelotvorne sastojke. A onda se to može koristiti bilo izvana, mazanjem na kožu, ili kao napitak."

Rani egipatski medicinski zapisi, ispisani na papirusu, ukazuju da se ljekovito bilje, otopljeno u alkoholnim pićima, koristilo za ublažavanje bolova, kao laksativ, pa i kao afrodizijak. Modernom kemijskom analizom sasušenih ostataka na posudama u kojima su se čuvale takve otopine otkriven je čitav niz dodataka.

Uspjeli smo identificirati, na temelju spojeva koje smo otkrili, da se radilo o čitavom nizu bilja koje je bilo dodano vinu – poput korijandera, metvice, ružmarina i drugog.

McGovern kaže da je istraživanje drevnih medicinskih napitaka dobilo na važnosti zbog ranijeg otkrića iznimno jakih antikanceroznih svojstava tri tisuće godina starog kineskog rižinog vina koje je sadržalo biljku pelin, latinskim nazivom Artemisia absinthium. McGovern tako sada surađuje sa znanstvenicima koji istražuju rak kako bi testirali različite biljne spojeve otkrivene u čitavom nizu drevnih vina i iz Egipta i iz Kine. Njegovo izvješće objavljeno je u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

XS
SM
MD
LG