Linkovi

Dick Cheney - jedan od glavnih kritičara sigurnosne politike predsjednika Obame


Richard Cheney je veći dio proteklih osam godina izbjegavao novinare. Danas, kada više nije na dopredsjedničkom položaju, gotovo je stalno pred kamerama. Posljednjih tjedana, Cheney je u središtu debate o kontroverznim tehnikama ispitivanja osumnjičenika za terorizam, za vrijeme administracije predsjednika Busha.

"Ako ja ne govorim javno o ovom pitanju, što će se dogoditi? Kritičari će govoriti svoje, a na drugoj strani neće biti nikoga da kaže istinu."

Cheney je nastupio u više televizijskih političkih emisija kako bi branio tehnike ispitivanja osumjičenih terorista koje kritičari nazivaju mučenjem – koje je zabranjeno američkim zakonom i međunarodnim pravom. Cheney tvrdi da su ove metode ispitivanja - uključujući i waterboarding, koja simulira utapanje – rezultirale vrijednim obavještajnim informacijama o planovima teroristima, čime su spašeni životi tisuća Amerikanaca. Bivši američki dopredsjednik vjeruje da je predsjednik Obama pogriješio kada je zabranio takvu praksu oštrog ispitivanja zatvorenika – koja, tvrdi Cheney, i nije mučenje.

Richard Cheney također smatra da je Obama pogriješio kada je najavio zatvaranje zatvorskog objekta u bazi Guantanamo, u roku od godinu dana. Bivši dopredsjednik smatra da su ove Obamine odluke Ameriku učinile ranjivijom kada je riječ o potencijalnoj terorističkoj prijetnji. Aktualna administracija i demokrati uključujući senatora Teda Kaufmana iz Delawarea snažno su odgovorili na Cheneyeve kritike.

"Metode ispitivanja koje smo koristili bile su kontraproduktivne. Možda je bilo nekih uspjeha, ali većina ljudi koje smo ispitivali rekli su nam bilo što što smo tražili – samo da zaustave bolove, kada su bili podvrgnuti torturi. "

Republikanski analitičar Matt Mackowiack kaže da republikanci poštuju Ricahrda Cheneya jer je stao u obranu Bushove administracije..

"On čvrsto vjeruje da su odluke prethodne administracije bile ispravne te da aktualna vlada sustavno mijenja većinu važnih odluka i najvažnije političke prakse koje su uspostavljene."

No, ankete pokazuju da je Cheney u javnosti prilično nepopularan. Ta činjenica ukazuje na dilemu pred kojom se nalazi Republikanska stranka – kaže

"Republikanci su zadovoljni da su izneseni argumenti u prilog njihove strane. No, bilo bi im draže da je argumente iznio netko drugi, jer je dopredsjednik Cheney nepopularan."

Scott Faulkner radio je za bivšeg predsjednika Ronalda Reagana, kao i, kasnije, za republikance dok su kontrolirali Zastupnički dom Kongresa. Faulkner nije iznenađen povratkom Dicka Cheneya na nacionalnu medijsku scenu.

"Dopredsjednika Cheneya prvenstveno vodi želja da kontrolira kako će povijest ocijeniti njegovu ulogu u posljednjih osam godina, kao i rejting Bushove administracije u povijesti."

Scott Faulkner je inače kritičan prema politici predsjednika Busha. Što se tiče pojavljivanje dopredsjednika Cheneya u ulozi vodećeg kritičara predsjednika Baracka Obame, Scott Faulkner kaže da su Cheneyevi medijski nastupi dio opće debate o budućnosti Republikanske stranke.

Pitanje je treba li se stranka – nakon dva izborna poraza – okrenuti umjerenijoj politici ili pak ostati vjerna svojim konzervativnim načelima. Bivši dopredsjednik Ricahrd Cheney smatra da su umjereni članovi i glasači dobrodošli - sve dok ne pokušavaju pomaknuti stranku previše ulijevo.

XS
SM
MD
LG