Linkovi

Afganistanski i pakistanski talibani te al-Qaida intenziviraju suradnju


Admiral Mullen izjavio je pred senatskim Odborom za vanjsku politiku da je cilj nove strategije predsjednika Obame za Afganistan stvaranje takvog okruženja koje neće dopustiti povratak al-Qaide u tu zemlju.

"Strateški cilj talibana je da se vrate i preuzmu zemlju, te drugo, da se stvori okruženje povoljno za al-Qaidu koja se ne nalazi samo u Pakistanu već se širi na Jemen, ima kontakte u Somaliji, te u drugim dijelovima svijeta. Njihovi strateški ciljevi ostaju isti – da prijete nama, Zapadu, te da Kandahar i Kabul opet postanu plodno tlo za al-Qaidu."

Mullen je ukazao na intenziviranje veza između afganistanskih i pakistanskih talibana i al-Qaide.

"Premda al-Qaida nije više u Afganistanu, stožer joj je očito u Pakistanu, u posljednjih nekoliko godina postoji sve veća integracija između al-Qaide i talibana, odnosno njihovih različitih mreža. Njihov rast i integracija u posljednjih nekoliko godina uznemiravaju me."

Mullenovo svjedočenje u Kongresu održano je dva mjeseca nakon što je predsjednik Obama objavio odluku o upućivanju dodatnih 21 tisuću vojnika u tu zemlju kako bi se ojačali ratni napori. Mullen je stao u obranu odluke o upućivanju dodatnih američkih snaga u Afganistan. Na pitanje demokratskog senatora Russa Finegolda mogu li američka pojačanja indirektno destabilizirati Pakistan time što bi potjerali talibane i al-Qaidu dublje u tu zemlju Mullen je odgovorio da nije siguran.

"Ne znam odgovor na to pitanje. Ne mislim da bi se to moglo dogoditi jer smo mi svjesni toga, a Pakistan je dalje od totalne destabilizacije nego što mnogi misle. Vojni i civilni čelnici prepoznaju taj potencijal i stoga mu posvećujemo pozornost unaprijed. "

Predsjedatelj senatskog Odbora za vanjsku politiku, demokratski senator John Kerry iz Massachusettsa naglasio je važnost sigurnosti Pakistana.

"Ukoliko zemlja koja raspolaže nuklearnim oružjem i ima 170 milijuna stanovnika postane propala država to bi predstavljalo nezamislivu opasnost ne samo po Pakistan već i njegove susjede te cijeli svijet. "

Zajedno s republikanskim senatorom Richardom Lugarom Kerry je predlagatelj zakona o utrostručenju nevojne pomoći Pakistanu na milijardu i pol dolara godišnje tijekom sljedećih pet godina.

XS
SM
MD
LG