Linkovi

Obama: 'Američko se gospodarstvo vraća u normalu'


Predsjednik Barack Obama izjavio je da se američko gospodarstvo vraća u normalu.

Do ove je izjave došlo nakon predsjednikova susreta s jednim panelom vanjskih savjetnika na čijem se čelu nalazi bivši guverner Središnje banke Paul Volcker.

Predsjednik Obama kaže da ga ovaj panel savjetuje o pitanjima energije, financijske regulative, nezaposlenosti i proizvodnih djelatnosti.

I dok se o gospodarskim pitanjima raspravlja u Bijeloj kući, Zastupnički dom američkog Kongresa vodi rasprave o promjenama u propisima kojima se regulira poslovanje kompanija koje izdaju kreditne kartice. Senat je već usvojio zakonski prijedlog kojim se sprječava proizvoljno podizanje kamatne stope na već postojeći dug. Zastupnički dom sličnu je mjeru usvojio ranije. Kad mjera bude usuglašena u oba doma odlazi na potpis predsjedniku Obami, koji je već najavio da podržava reformu poslovanja s kreditnim karticama.

I američki ministar financija je danas izjavio da administracija predsjednika Obame postiže napredak u smirivanju financijskih tržišta. Tim Geithner je danas izjavio pred jednom senatskim odborom da će program kupovanja nelikvidnih zajmova od financijskih institucija početi funkcionirati za otprilike šest tjedana.

Vlada i privatni ulagači zajedno će kupiti nelikvidne zajmove od banaka, tako da one mogu nastaviti s redovitim posuđivanjem novca što će omogućiti gospodarstvu da ponovno počne bilježiti rast.

U taj će program američka vlada uložiti 100 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG