Linkovi

Biden: "SAD ne očekuje da Srbija prizna Kosovo"


Današnjim dolaskom u Beograd dopredsjednik Joseph Biden postao je najviši američki državni dužnosnik koji posjećuje Srbiju od posjeta predsjednika Jimmyja Cartera prije tridesetak godina. Nakon svečanog dočeka američki je dopredsjednik vodio razgovore sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem u četiri oka, a potom su se razgovorima pridružila državna izaslanstva.

Nakon razgovora američki je dopredsjednik izjavio novinarima kako su Sjedinjene Države zainteresirane za produbljivanje odnosa sa Srbijom, kako će je poduprijeti na putu ka europskim integracijama te da priznanje Kosova nije uvjet za to. Sa svoje strane srbijanski predsjednik Tadić je rekao da Srbija želi poboljšavanje odnosa sa Sjedinjenim Državama, ali da isto tako ne odustaje od svog stava prema Kosovu.

Joseph Biden je odao priznanje Tadiću jer je počeo uspostavljati "konstruktivnu i čelnu" ulogu Srbije u regiji. Međutim, američki je dopredsjednik dodao da Sjedinjene Države od Beograda očekuju da učini sve kako bi haški optuženici bili uhićeni i predani tribunalu.

Istovremeno su danas pripadnici oporbene Radikalne strankena sjednici Parlamenta nosili plakate na kojima su američkog dopredsjednika nazvali "fašističkim ološem". Boravak gospodina Bidena u Beogradu prate najstrože sigurnosne mjere. Tako beogradski mediji prenose da su srbijanske službe sigurnosti u povodu njegova dolaska angažirale oko tri i pol tisuće ljudi.

Sutra američki dopredsjednik Joseph Biden posjećuje Kosovo.

XS
SM
MD
LG