Linkovi

Diana Campoamor - filantropija u cilju ostvarenja društvenih promjena


U seriji Američki profili, predstavljamo Dianu Campoamor, predsjedateljicu udruge Hispanics in Philanthropy, Hispanici u filantropiji. Organizacija je osnovana prije 26 godina, kako bi sve brojniju južnoameričku populaciju uključila u dobrotvorni volonterski rad. Prilog Jana Sluizera govori o tome kako se Diana Campoamor koristi filantropijom u cilju ostvarenja društvenih promjena - ne samo u Sjedinjenim Državama već i u Južnoj Americi.

Obitelj Diane Campoamor došla je u Sjedinjene Države s Kube prije pedeset godina, pobjegavši pred represijom diktature Fulgencia Batiste. Tada jedanaestogodišnjakinja, sjeća se kako je bila ushićena televizijskim prijenosom predsjedničke debate između Nixona i Kennedyja te, kasnije, razgovora o politici sa školskim kolegama:

"Kao dijete u ovoj zemlji, imala sam osjećaj slobode i sigurnosti."

Po zvanju novinarka, Diana Campoamor je uglavnom pisala o problemima hispaničke zajednice u Sjedinjenim Državama. S vremenom, postala je svjesna da vlada, zapravo, ne troši mnogo novaca na potrebe građana južnoameričkog podrijetla. Stoga je 1983. godine i osnovala udrugu Hispanics in Philantrophy.

Cilj joj je bio da od privatnih dobrotvornih organizacija dobije što više novca za potrebe svojih sunarodnjaka koji su se tek doselili u Sjedinjene Države. To prvenstveno čine informiranjem privatnih filantropskih zaklada o životu i potrebama južnoameričke zajednice, te predlaganjem projekata koje bi te zaklade mogle financirati. Na taj se način povezuju i veliki i mali donatori – kaže Diana Campoamor. Najuspješniji programi su oni u kojima donacije nacionalnih zaklada prate I prilozi lokalnih organizacija – dolar za dolar.

"Donatori se udružuju iz dva razloga: da bi si količinu posla smanjili na minimum, a iz dolara izvukli maksimum, odnosno osigurali maksimalnu donaciju," kaže Diana Campoamor.

Do sada je organizacija Hispanics in Philathropy sakupila više od 37 milijuna dolara - za više od 500 neprofitnih latinoameričkih organizacija. Uspjesi su im brojni. Primjerice, donacije osiguravaju jeftinije stanovanje za useljenike iz Južne Amerike, a otvaraju se i putujuće klinike za ljude koji nemaju zdravstveno osiguranje. Financiraju se predstave glumačkih družina, kao i dopunske aktivnosti u školama. Diana Campoamor kaže da su ove donacije poboljšale i imidž, a i kvalitetu života imigranata:

"Nas, koji smo došli iz Latinske Amerike, mediji često prikazuju kao ljude koji su ilegalno prešli granicu i oteli poslove Amerikancima. Mi želimo pokazati da Latinosi također vole i davati, a ne samo uzimati. Mi pridonosimo ekonomskom blagostanju ove zemlje. Pridonosimo njezinoj kulturi, osiguravamo intelektualni kapital, kao i duhovne i obiteljske vrijednosti. I mi smo dio Amerike, baš kao što pripadamo i zemljama u kojima smo se rodili."

Organizacija Diane Campoamor sada se koncentrira upravo na te zemlje porijekla. Počela je financirati gospodarske projekte u Meksiku i drugim zemljama Latinske Amerike – kako bi se smanjilo ilegalno useljavanje u Sjedinjene Države. Gospođa Campoamor kaže da njezini sunarodnjaci iz Južne Amerike ne bi doseljavali na sjever da ne moraju. Njima je jako teško napustiti svoje domove i svoje obitelji. Mnogi su, kaže, izbjeglice – ekonomske ili političke. Zato i želimo svojim donacijama potaknuti gospodarstvo u tim zemljama – kaže Diane Campoamor.

XS
SM
MD
LG