Linkovi

Obama: SAD mora predvoditi napor za smanjenje širenja nuklearnog oružja


Predsjednik Obama izjavio je da Sjedinjene Države moraju preuzeti čelnu ulogu u ograničavanju širenja nuklearnog oružja, poglavito kad Sjeverna Koreja i Iran razvijaju svoje nuklearne kapacitete.

"Apsolutni je imperativ da Amerika preuzme čelništvo radeći ne samo s našim ruskim kolegama, već zemljama širom svijeta kako bi se smanjile, a u konačnici i eliminirale opasnosti koje donosi nuklearno oružje."

Predsjednik Obama na ovu je temu razgovarao s bivšim državnim tajnicima Georgeom Schultzom i Henryem Kissingerom, bivšim ministrom obrane Williamom Perryem te Samom Nunnom, bivšim predsjedateljem senatskog Odbora za oružane snage. Predsjednik je izdvojio nekoliko područja na kojima Sjedinjene Države mogu predvoditi.

"Možemo revitalizirati naš Sporazum o neširenju nuklearnog oružja. Možemo raditi s Rusima, kao dvije zemlje s daleko najvećim zalihama nuklearnog oružja, kako bi se nastavilo smanjenje naše ovisnosti o nuklearnom oružju."

Predsjednik Obama trebao bi se sastati s ruskim predsjednikom Medvjedevim u Moskvi u srpnju. Očekuje se da će dvojica čelnika razgovarati o smanjenju zaliha nuklearnog oružja. Predsjednik je dodao da on i drugi lideri mogu pokrenuti neke konkretne korake za ublažavanje nuklearnih napetosti.

"Možemo krenuti naprijed po pitanju Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova. Trebat će dodatno raditi, no mislim da možemo nešto postići te da možemo donijeti mjere kako nuklearno oružje ne bi došlo u ruke terorista. "

Bivši državni tajnik George Schultz izjavio je da on i drugi bivši vladini dužnosnici podržavaju plan Obamine administracije o ograničavanju nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG