Linkovi

Demokrati u Senatu nisu odobrili sredstva za zatvaranje Guantanama


U mjeru kojom je od Kongresa zatražio sredstva za financiranje ratova u Iraku i Afganistanu, predsjednik Obama je uključio 80 milijuna dolara za zatvaranje zatvorskog objekta u bazi Guantanamo. No sve su češće kritike, poglavito od strane republikanaca u Kongresu, prema kojima je predsjednik prije objavljivanja nakane o zatvaranju Guantanama do siječnja 2010. godine trebao imati plan što učiniti s preostalim zatvorenicima. Postoji bojazan da bi neki od njih mogli biti prebačeni na američki teritorij zbog suđenja, nastavka boravka u zatvoru ili čak puštanja na slobodu.

Ministar obrane Robert Gates izjavio je da bi do stotinu zatvorenika moglo biti prebačeno u američke objekte. U proteklih nekoliko tjedana više zakonodavnih tijela saveznih država donijelo je rezolucije kojima se zabranjuje transfer osumnjičenih terorista u njihove države. Demokrati u Senatu odlučili su uskratiti novac za zatvaranje zatvoreničkog centra u Guantanamu dok predsjednik Obama ne iznese detaljan plan o tome što će učiniti s zatvorenicima. Čelnik demokrata u Senatu, Harry Reid.

"Demokrati ni pod kojim okolnostima neće krenuti naprijed bez sveobuhvatnog i odgovornog predsjednikovog plana."

Zastupnički dom u svojoj je verziji mjera za financiranje ratova u Iraku i Afganistanu također izbacio sredstva za Guantanamo. Na konferenciji za novinare skupina senatora predstavila je amandman kojim bi se zabranilo puštanje zatvorenika iz Guantanama na slobodu, na američkom teritoriju. Među njima je bio i republikanac iz Sjeverne Karoline, Lindsay Graham.

"Naši imigracijski zakoni zabranjuju puštanje nekog teroriste unutar Sjedinjenih Država."

Ono što mi kažemo ovim amandmanom jest da primjenjujemo zakon te da niti jedan zatvorenik iz Guantanama ne može biti oslobođen na američkom teritoriju jer neće imati legalni status za to. Oni će biti u pritvoru Ministarstva domovinske sigurnosti dok ne budu primljeni u neke druge zemlje.

U Bijeloj kući glasnogovornik Robert Gibbs priznao je da u Kongresu postoji zabrinutost te je izvijestio da će predsjednik Obama dati neke odgovore u govoru kojeg će održati u četvrtak. Čelnik republikanaca u Senatu, Mitch McConnell iz Kentuckya, izrazio je nadu da će predsjednik Obama ponovno razmotriti svoju odluku o Guantanamu.

"Uvjeren sam i nadam se da će on sada – kada je jasno čuo poruke iz Senata i Zastupničkog doma o proračunskom zakonu – ponovno razmisliti o primjerenosti arbitrarnih vremenskih okvira za zatvaranje Guantanama."

U Pentagonu, glasnogovornik Geoff Morrell kazao je da administracija i dalje namjerava zatvoriti pritvorni centar početkom 2010. godine.

"Ne vidim ništa što bi sugeriralo da bi moglo doći do promjene datuma zatvaranja. Vjerujem da se sve odvija po zadanim rokovima za zatvaranje, kako je i određeno predsjednikovom izvršnom uredbom."

Senat bi već ovog tjedna mogao usvojiti mjeru kojom se odobrava 91 miljun dolara za ratove u Afganistanu i Iraku te pomoć Pakistanu. Dva doma Kongresa potom će trebati uskladiti svoje verzije nakon čega mjera odlazi na potpis predsjedniku Obami.

XS
SM
MD
LG