Linkovi

Ovisnost o nafti - velika opasnost po nacionalnu sigurnost SAD-a


Umirovljeni visoki časnici američkih oružanih snaga, okupljeni u skupinu nazvanu Vojni savjetodavni odbor, tvrde da Amerika treba odmah smanjiti svoju ovisnost o nafti i proširiti svoje energetske izvore. Predsjednik odbora je zrakoplovni general Charles Wald.

"Utvrdili smo da trenutne američke energetske potrebe predstavljaju ozbiljnu i hitnu prijetnju našoj nacionalnoj sigurnosti. Oni koji nam ne žele dobro tu prijetnju mogu i hoće iskoristiti."

Umirovljeni general kaže da ovisnost o fosilnim gorivima potkopava američku ekonomiju, a zemlju čini ranjivom za nestabilne ili neprijateljske režime.

"Energetska prijetnja utječe na našu vanjsku politiku. Naša ovisnost o nafti, ne samo samo stranoj, smanjuje naš utjecaj na međunarodnoj sceni i ponekad ograničava naše opcije. Kažem sva nafta zato što u našoj zemlji nemamo dovoljno resursa da nas to oslobodi od stiska onih koji je imaju. Zbog toga dolazimo u situacije da se petljamo s neprijateljskim čelnicima i nedemokratskim režimina jer trebamo njihovu naftu."

U izvješću se navodi da neučinkovito korištenje nafte i prevelika ovisnost o tom energentu predstavlja teret za oružane snage, smanjuje njihovu borbenu gotovost i donosi visoku cijenu u dolarima i životima. Ministarstvo obrane navodi da je Pentagon najveći potrošač energije u Sjedinjenim Državama te da je prošle godine potrošio 20 milijardi dolara na naftne proizvode. Dužnosnici kažu da 70 posto američkih konvoja u Aganistanu prevoze naftu i vodu. General Wald upozorio je i na ostarjelu američku električnu mrežu.

"Utvrdili smo da krhko stanje našeg elektro-distribucijskog sustava predstavlja ozbiljnu prijednju našoj nacionalnoj sigurnosti. Gotovo svi naši vojni objekti ovise o domaćoj elektro-mreži. Ako dođe do prekida struje zbog kvara ključni elementi našeg vojnog i sustava domovinske sigurnosti također mogu biti prekinuti što može ugroziti i naše misije u inozemstvu."

Umirovljeni vojni časnici pozivaju Ministarstvo obrane da preuzme vodeću ulogu u transformiranju američke energetske politike. Oni kažu da Pentagon može stimulirati tržite novih energetskih tehnologija i bolju učinkovitost vozila. Vice-admiral Dennis McGinn dodao je da smanjenje uporabe fosilnih goriva može usporiti i globalno zatopljenje koje, kako tvrde umirovljeni časnici, također predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Prema njihovim riječima, destabilizirajuća priroda deficitarnih resursa i klimatske promjene vjerojatno će sve više dovoditi do američkih vojnih misija u ovom stoljeću.

XS
SM
MD
LG