Linkovi

U prvom krugu lokalnih izbora u Hrvatskoj, i HDZ i SDP zadovoljni


U Hrvatskoj su objavljeni neslužbeni rezultati izbora prema kojima je konzervativna vladajuća koalicija pobijedila u 14 od 21 županije.

No, u najveća četiri grada, vladajuća koalicija nije osvojila niti jedno gradonačelničko mjesto.

Jučerašnji su izbori prvi na kojima su građani izravno birali lokalne dužnosnike i organe vlasti.

Kako iz Zagreba javlja Slavica Lukić, iako će konačni rezultati lokalnih izbora biti poznati tek za dva tjedna kad se održi i drugi krug izobra za župane, gradonačelnike I načelnike općina, rezulati prvog kruga poznati su danas. Od ukupno 20 župana, u prvom krugu je izabrano njih 11. a preostalih devet birat će se u drugom krugu 31. ovog mjeseca.

Od jedanaest župana izabranih u prvom krugu, sedam ih pripada HDZ-u i njegovim koalicijskim partneriram HSS-u i HSLS-u, dok SDP ima tri, a HNS jednog.

U prvom krugu je izabrano i 13 gradonačelnika od čega je pet iz HDZ-a, četvorica iz SDP-a, dok su ostali iz drugih stranaka. I dok HDZ zajedno s HSS-om i HSLS-om - partenrima s kojima kaolaira i na državnoj razini - najjači u više od polovice županija, težak je poraz pretrpio u četiri najveća hrvatska grada: Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.

SDP-ovac Milan Bandić nije uspio pobijediti u prvom krugu, osvojio je 48,6 posto glasova morat će se u drugom krugu za titulu gradonačelnika boriti s neovisnim kandidatom, dekanom zagrebačkog Pravnog fakluteta Josipom Kregarom koji je u prvom krugu osvojio dvostruko manje glasova od njega. Rijeka i nakon ovih izbora ostaje snažno uporište SDP-a, a kandidat te stranke za gradonačelnika Vojko Obersnel pobijedio je već u prvom krugu. U Osijeku je trijumfirao Glavašev HDSSB. Kandidat te stranke Krešimir Bubalo u drugom će se krugu za gradonačelničku poziciju natjecati s kandidatom HDZ-a i HSP-a Antom Džapićem koji je u prvom krugu ostvario znatno slabiji rezultat od njega.

Najneizvjesnija bitka drugog kruga za gradonečalnike vodit će se u Splitu, gdje se natječu poduzetnik Željko Kerum i SDP-ovac Ranko Ostojić. Kerum je u prvom krugu osvojio četrdeset posto glasova, a Ostojić 35 posto. Među nestranačkim kandidatima Kerum je na jučerašnjim izborima osvojio najbolji uspjeh.

Na ovim su izborima građani po prvi put neposredno imali priliku birati župane, gradonačelnike i načelnike općina.

U obje najjače stranke, HDZ i SDP-u, izjavljuju da su zadovljni ishodom lokalnih izbora.

Ivo Sanader izjavljuje da je HDZ na lokalnim razinama uglavnom sačuvao ranije pozicije, a ponegdje usprkos ekonomskoj situaciji, optužbama za afere i presudi Glavašu dobili i više nego što su imali, što premijer smatra "potvrdom snage koju ova koalicija ima, potvrdom HDZ-a kao najjače političke snage hrvatskog naroda i hrvatskih građana."

"To nas ispunjava zadovoljstvom, jer uvijek je dobro provjeriti kako i na koji način građani ocjenjuju vašu politiku" - rekao je premijer.

Izbornim rezultatima zadovljan je i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, koji tvrdi da oni potvrđuju snagu i stabilnost njegove stranke: "Rezultatima možemo biti zadovljni, pokazano je da je SDP velika i jaka hrvatska stranka s velikom podrškom, naročito u velikim gradskim sjedištima u tri najveća hrvatska grada i u županijskim središtima."


XS
SM
MD
LG