Linkovi

HDZ izgubio u Splitu, u Zagrebu do pobjednika u drugom krugu izbora


Ovi izbori su malo promijenili političku kartu Hrvatske, pa tako i njenog jadranskog dijela. Sinoć, već u prvom izbornom krugu SDP je pobijedio u primorsko – goranskoj županiji, a HDZ u Ličko – senjskoj i Zadarskoj županiji. IDS u Istraskoj županiji, HDZ u šibenskoj i Splitsko – dalmatinskoj županiji imaju velike izglede da dobiju svoje župane u drugom izbornom krugu.

Jedino će do promjena doći u Dubrovačko – nretevanskoj županiji gdje više neće biti županica Mira Buconić s nezavisne liste Stipe Gabrića Jambe, već će se za njeno mjesto boriti kandidati iz HDZ-a i SDP-a. Moguće je i da gradonačelnica Dubrovnika ne bude više Dubravka Šuica iz HDZ-a koja će u drugi krug izbora s Androm Vlahušićem, kandidatom HNS-a i SDP-a koji je jučer dobio više glasova od nje.

Veći gradovi na sjeveru Jadrana su već dobili gradonačelnike: Miletić iz IDS-a je na čelu Pule, Obersnel iz SDP-a je na čelu Rijeke, a Vrandečić iz HDZ-a je gradonačelnik Zadra i ni tu ovi izbori nisu donijeli promjene. Za 14 dana neizvjesno će biti u Šibeniku gdje će u drugi krug dosadašnja gradonačelnica iz HDZ-a Nedjeljka Klarić i SDP-ov Ante Županović, te u Splitu gdje je nakon žestoke kampanje iz daljnje utrke ispao gradonačelnika Ivan Kuret iz HDZ-a.

Nezavisni kandidat Željko Kerum je u Splitu dobio nešto više od 40 posto glasova, a Ranko Ostojić iz SDP-a više od 34 posto. Jedino je u ovom gradu, od svih većih jadranskih gradova, izvjesno da će se promijeniti vlast. Ostaje otvoreno pitanje i tko će formirati većinu u Gradskom vijeću gdje je najviše glasova dobila nezavisna lista Željka Keruma, ali da bi formirala većinu morala bi koalirati ili sa SDP-om ili s HDZ-om.

Još je o tome rano govoriti, ali ako financijski najmoćniji čovjek u gradu Željko Kerum pobijedi u drugom krugu, nije isključeno – da bi se ograničila njegova nastupajuća politička moć - da prvi put u Hrvatskoj otvoreno koaliraju SDP i HDZ. Osim činjenice da se prvi put neposredno biralo lokalne čelnike, ta pojava bi mogla obilježiti ove izbore.

Inače, izbori su prošli mirno, a najveći izgred koji se može povezati s njima zabilježen je u Benkovcu. Tamo su, kako je izvjestila zadarska policija, nepoznati počinitelji preksinoć oštetili dva autobusa s kojima iz Srbije na izbore doputovali hrvatski državljani srpske nacionalnosti. Preko graničnog prijelaza Bajakovo u Hrvatsku je inače došlo 100 autobusa s glasačima iz Srbije. Nema statistike o onima koji su došli u osobnim automobilima, isto kao što nema ni statistike koja bi govorila o tome koliko je hrvatski državljana, koji su i građani Bosne i Hercegovine i tamo stalno žive, glasalo na ovim lokalnim hrvatskim izborima.

XS
SM
MD
LG