Linkovi

Netanyahu želi nastavak pregovora s Palestincima


Prije jučerašnjeg sastanka dvojice čelnika analitičari su spekulirali hoće li doći do javnog sukobljavanja predsjednika Obame i premijera Netanyahua oko različitih političkih prioriteta. Predsjednik Obama, naime, fokusiran je na nastavak mirovnih pregovora s Palestincima, a izraelski čelnik oko prijetnje iranskog nuklearnog programa. U obraćanju novinarima nakon dvosatnog sastanka obojica čelnika istaknuli su kako su oba navedena pitanja ključna za mir i sigurnost. Premijer Netanyahu je rekao da je spreman nastaviti pregovore s Palestincima.

"Želim trenutno započeti mirovne pregovore s Palestincima. Volio bih da u krug mira budu uključeni i drugi u arapskom svijetu. Gospodine predsjedniče, to je možda daleka vizija, ali ne bismo smjeli odustati – možda mir sa čitavim arapskim svijetom."

Izraelski premijer jasno je dao do znanja, međutim, da bilo kakav sporazum ovisi o palestinskom prihvaćanju izraelskog prava na postojanje kao židovske države i izraelskog prava na obranu. Netanyahu nije podržao palestinsku državnost kazavši samo da Izrael ne želi vladati Palestincima. Predsjednik Obama je izrazio očekivanje da će diplomatsko otvaranje prema Iranu biti pozitivno u smislu zaustavljanja iranskog nuklearnog programa. Kako je rekao, Sjednjene Države žele uključiti Iran u svjetsku zajednicu, ali je i dao jamstva Izraelu da neće biti spreman na razgovore zauvijek.

"No kao što sam rekao, do kraja godine trebali bismo dobiti osjećaj počinju li ove rasprave davati značajnije rezultate i počinjemo li vidjeti ozbiljne korake s iranske strane."

Govoreći o blisko-istočnim mirovnim pregovorima predsjednik Obama je izjavio da je njegova vlada predana oživljavanju mirovnog procesa.

"Bit ćemo uključeni. Sjedinjene Države će prionuti poslu. Želimo biti snažan partner u ovom procesu. Imam veliko povjerenje u političke vještine premijera Netanyahua, ali i njegovu povijesnu viziju."

Sljedećeg tjedna predsjednik Obama nastavit će raditi na blisko-istočnoj diplomaciji. U Bijeloj kući ugostit će egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

XS
SM
MD
LG