Linkovi

Predsjednik Obama pozvao na javnu debatu po pitanju pobačaja


Dok se nekoliko stotina protivnika pobačaja okupilo pred ulazom na Sveučilište Notre Dame predsjednik Obama burno je pozdravljen. Njegov govor nekoliko su puta upadicama prekidali oni koji se ne slažu s predsjednikovim stajalištem oko pobačaja. Međutim, većina studenata stavila se na predsjednikovu stranu.

Predsjednik Obama progovorio je i o pitanju koje je dovelo do prosvjeda na Notre Dame-u te duboko polariziralo i podijelilo Amerikance već desetljećima – pobačaju. Predsjednik je pozvao građane na obje strane debate da budu otvoreni za stavove druge strane te da se prestanu međusobno demonizirati

"Možda se nećemo složiti oko pobačaja, ali možda možemo oko toga da ove teške odluke žene ne donose olako i da ovo pitanje ima i moralnu i duhovnu dimenziju."

Pre dsjednik se fokusirao na ono oko čega se obje strane mogu složiti.

"Stoga, radimo zajedno kako bi se smanjio broj žena koje žele pobaciti. Smanjimo broj neželjenih trudnoća. Učinimo usvajanja djece dostupnijima. Osigurajmo skrb i podršku ženama koje odluče roditi. "

Studenti koji se protive pobačaju održali su cijelonoćno bdijenje uz svijeće. Prema pravilima, Sveučilište je prosvjednike koji nisu studenti zadržalo izvan kampusa. 39 prosvjednika je uhićeno. Konzervativni aktivist Alan Keyes objasnio je zašto su brojni katolici i drugi kršćani uznemireni odlukom Sveučilišta da za govornika na promociji pozove predsjednika Obamu.

"Barack Obama je duboko predan onome što je bivši papa Ivan Pavao II nazvao “kulturom smrti” i ubojstvom nedužne djece. "

Očekuje se da će pitanje pobačaja ostati u fokusu javnosti dok se predsjednik Obama priprema imenovati novog suca Vrhovnog suda koji će naslijediti Davida Suttera, suca koji ovog ljeta odlazi u mirovinu.

XS
SM
MD
LG