Linkovi

Film tjedna: "Anđeli i demoni"


'Vječni grad' Rim mjesto je radnje napetog trilera, temeljenog na svjetski popularnom romanu Dana Browna, autora čija je druga knjiga postala 2006. hit film „Da Vincijev kod“. U ovom nastavku, „Anđeli i demoni“, ponovno se pojavljuje Tom Hanks u glavnoj ulozi, a i zaplet se opet vrti oko drevnog koda koji treba dešifrirati da bi se spriječila katastrofa.

Zaplet filma vodi od ultramodernog ubrzivača čestica u CERN-u, u Ženevi, kroz tisućljetne katakombe Rima, u samo srce Vatikana. U „Da Vincijevom kodu“, Robert Langdon, američki stručnjak za značenje simbola, razgnjevio je dužnosnike Rimokatoličke crkve kad je dešifrirao poruke drevnog tajnog reda Opus Dei. No, ovaj put, Crkva je ta koja ga pozove u pomoć da razriješi tajnu koja također uključuje kôd sakriven u umjetničkim djelima od prije nekoliko stoljeća, kao i jednu drugu malo poznatu organizaciju.

Od vremena Galileja, tajno bratstvo Illuminati optužuje katoličke čelnike da guše znanost; sada, pomalo ironično, urota te organizacije prijeti crkvi smrtonosnom napravom koja je plod najnovije tehnologije i znanosti. Naprava sadrži antimateriju koja bi, ako bi došla u kontakt s materijom, izazvala kataklizmičku eksploziju u kojoj bi čitav Vatikan bio doslovce izbrisan u bljesku svjetlosti.

Tom Hanks je ranije odolijevao ponudama za nastavke svojih hit filmova, no, ovaj oskarovac kaže da ga je radovao povratak liku Roberta Langdona, koji mu pruža velike doze napete i brze akcije.

Redatelj Ron Howard – koji je režirao i Da Vincijev kod – kaže da je crkvena ikonografija dio priče Anđela i demona, no da ju je bilo prilično teško ostvariti u filmu zbog praktički nikakve suradnje od strane Vatikana. S druge strane, glasnogovornik Katoličke crkve odbacio je Howardove primjedbe o miješanju Vatikana u proces snimanja filma i nazvao ih pokušajem da se pojača publicitet za film.

I dok neki otkrivaju kontroverze u zapletu Anđela i demona – prvenstveno u sukobu između crkvenih učenja i znanstvenih istraživanja -, autor romana Dan Brown upozorava da ne treba vjerovati svemu što je napisano bilo u Da Vincijevom kodu ili u Anđelima i demonima; to su izmišljene priče u kojima se neki elementi stvarnosti upletu u fiktivni zaplet, kaže Brown.

Škotski glumac Ewan McGregor glumi lik Camerlenga, crkvenog dužnosnika koji najbliže surađuje s papom i koji je ključni element zapleta Anđela i demona.

Međunarodna glumačka postava uključuje i izraelsku glumicu Ayelet Zurer kao fizičarku koja Hanksovom liku pomaže u razrješenju tajne; Talijana Pierfrancesca Favina kao detektiva vatikanske policije; Šveđanina Stellana Skarsgarda kao zapovjednika Švicarske garde koja čuva papu; te njemačkog glumca Armina Mueller-Stahla kao vodećeg kardinala koji se čvrsto drži crkvenih tradicija.

Glazbu za film Anđeli i demoni skladao je Hans Zimmer.

XS
SM
MD
LG