Linkovi

General Motors zatvara 40 posto svojih prodajnih centara u SAD


Najveći američki proizvođač automobila danas je poduzeo drastične korake prema tome da smanji broj svojih prodajnih centara za 40 posto. General Motors poslao je obavijesti u oko 1100 centara od ukupno oko 6000 prema kojima prekida ekskluzivne ugovore o prodaji GM-ovih proizvoda.

Očekuje se da će broj prodajnih centara biti dodatno smanjen u budućnosti.

Time se želi smanjiti konkurencija među njima, u nastojanju da se povećaju cijene i profit na svakom prodanom automobilu.

Do ovog poteza GM-a dolazi samo dan nakon što je drugi američki proizvođač automobila Chrysler također odlučio da zatvori oko jedne četvrtine svojih prodajnih centara.

Obje kompanije pokušavaju se nositi s dramatičnim padom prodaje automobila i velikim gubicima zbog recesije.

Zatvaranje ovih prodajnih centara ostavit će tisuće ljudi bez radnog mjesta, diljem Sjedinjenih Država.

******

Nova statistička izvješća američke vlade pokazuju kako cijene padaju, povjerenje potrošača raste a teško pogođen proizvodni sektor smanjuje se sporije negoli prošli mjesec.

U današnjem izvješću Ministarstva rada kaže se da su troškovi života u Sjedinjenim Državama pali za najveći iznos tijekom proteklih dvanaest mjeseci u posljednjih 50 godina.

I dok potrošači pozdravljaju pad cijena, dugoročna "deflacija" mogla bi dodatno usporiti gospodarstvo. Mnoge to brine, no stručnjaci vjeruju da će Središnja banka spriječiti izbijanje tog problema.

XS
SM
MD
LG