Linkovi

Neizvjesna budućnost američkog tiskanog novinarstva


Veći broj američkih dnevnih listova prijavljuje se za stečaj ili u potpunosti prekida s izlaženjem kao rezultat dramatičnih promjena koje su se dogodile na medijskoj sceni nakon pojave Interneta. Članovi američkog Kongresa, međutim, zabrinuti su na učinak koja bi takva situacija mogla imati na informiranje njihovog izbornog tijela – što je od izuzetnog značenja za američku demokraciju. Oni razmatraju nekoliko zakonskih mjera kako bi se spasila novinska industrija. Istovremeno zagovornici novih medija tvrde da medijski biznis nikad nije bio tako vitalan kao danas. Deborah Tate osvrće se na debatu koja se u Americi vodi o budućnosti tiskanog novinarstva.

Vodeći američki listovi bili su teško pogođeni prebacivanjem čitateljstva na besplatne internetske sajtove i gubitkom prihoda od oglašavanja. Od početka ove godine, sto pedeset godina stari Rocky Mountain News, dnevnik iz Denvera u Coloradu, bio je primoran na zatvaranje, a 146 godina stari Seattle Post-Intelligencer obustavio je tiskano izdanje i ograničio svoj doseg samo na Internet. Druge vodeće novine, uključujući i Chicago Tribune i Los Angeles Times prijavile su se za tzv. zaštićeni stečaj.

Teško stanje američke novinske industrije brine i političare u Washingtonu, uključujući i predsjednika Obamu. Na primanju koje je organizirala Udruga dopisnika iz Bijele kuće, predsjednik Obama je nedavno spomenuo probleme koji su uzrokovani promjenama u tehnologiji i komunikacijama:

"Znam da sve novine i medijske kuće nastoje pronaći odgovor na ove promjene, a neke se jednostavno bore kako bi ostale na životu. Međutim, vaš konačni uspjeh, kao industrije, od ključnog je značenja za uspjeh naše demokracije."

Na Capitol Hillu, demokratski senator iz Massachusettsa John Kerry nedavno je predsjedao svjedočenju o tom pitanju, u jednom pododboru senatskog Odbora za trgovinu:

"Može se reći da danas novine izgledaju kao ugrožena vrsta," rekao je senator Kerry.

Članovi Kongresa razmatraju poduzimanje zakonodavnih koraka kako bi se novinska industrija održala na žiovtu. Demokratski senator iz Marylanda Ben Cardin predlaže da novinske kuće počnu djelovati kao neprofitne organizacije, čime bi stekle pravo na poreske olakšice poput onih koje imaju karitativne organizacije i crkve.

"Trebamo spasiti listove u našim zajednicama i istraživačko novinarstvo koje oni pružaju," kazao je senator Cardin.

Međutim, predstavnici medijskih kuća koje sadržaje objavljuju isključivo na Internetu kažu da je ovakva zabrinutost pretjerana. Arianna Huffington suosnivačica je i glavna urednica web sajta vijesti Huffington Post:

"Unatoč svim strašnim vijestima o novinskoj industriji, mi se zapravo nalazimo usred zlatnog doba za korisnike vijesti, koji mogu surfati Internetom, služiti se tražilicama, doći do najboljih sadržaja iz cijelog svijeta.. I mogu komentirati, uzajamno komunicirati i stvarati čitave zajednice čitatelja s istim interesima. Novinarstvo ima neprocjenjivu ulogu u našoj demokraciji, međutim, treba imati na umu da budućnost novinarstva ne ovisi o budućnosti tiskanih novina."

Marissa Mayer jedna je od dopredsjednica najveće internetske tražilice Google. Ona kaže kako njena kompanija doprinosi povećanju tržišta za sve medije:

"Google News i Googleova tražilica pružaju vrijednu besplatnu uslugu novinama, konkretno tako što šalju zainteresirane čitatelje na njihove sajtove i to po stopi od milijardu klikova na mjesec."

Međutim, Google ne plaća novinama za linkove na njihove tekstove koje postavlja na svom web sajtu. James Moroney, izdavač i glavni direktor lista Dallas Morning News, pozvao je članove Kongresa da revidiraju zakone protiv monopola kako bi omogućili dnevnim listovima da se udružuju i traže veći dio prihoda koji prikupe sakupljači online vijesti.

"Ako novinska industrija nastupi složno,tad ćemo možda svi imati priliku da nastupimo kao jedinstvena industrija prema Googleu i drugima i reći im da želimo da nam se plati za dopuštenje preuzimanja naših informacija," rekao je James Moroney.

Gospodin Moroney sumnja da internetski sajtovi imaju kapacitete za skup i sustavan novinarski rad, pogotovo kada je riječ o velikim događajima poput ratova. Jedan od bivši urednika Washington Posta Steve Coll također je skeptičan u tom smislu:

"Čak i najoptimističniji pristaše novog modela su svjesni činjenice da u doglednoj budućnosti web izdavači neće moći priuštiti simultano financiranje izvještavanja te otvaranje dopisništva u Bagdadu, Kabulu, Islamabadu, Europi i Aziji."

Televizijski producent i bivši novinar Baltimore Suna David Simon kaže da mediji na Internetu ne popunjavaju prazninu koju su iza sebe ostavili bankrotirani lokalni listovi. To se posebno odnosi na pokrivanje lokalne političke scene. Upozorava na mogućnost da će - bez kontrole tiskanih medija – mnogi političari početi činiti što ih je volja:

"Sljedećih 10 do 15 godina u ovoj će zemlji biti vrlo pogodno doba za korupciju na lokalnoj i razini saveznih država. Bit će to jedno od najboljih vremena za korumpirane političare."

Senator Kerry najavio je nova svjedočenja o budućnosti novinarstva, tijekom nadolazećih mjeseci.

XS
SM
MD
LG