Linkovi

Reciklažom otpada - do zarade


Kada vam je posao da nešto stvarate, često možete proizvesti i dosta otpada. No, ovih dana sve više kompanija uviđa vrijednost tog otpada. Umjesto da plaćaju ogromne novce da ga se riješe, neke kompanije na tom otpadu – zarađuju!

Tvrtka Jeffa Baldassarija proizvodi moderni namještaj visokog kvaliteta. Gospodin Baldassari predsjednik je The Taylor Companies, i prije par godina počeo je s planovima za novu tvornicu. Mjesto na kom su željeli graditi bio je stari, napušteni komad zemlje, kojeg je prethodni vlasnik kontaminirao. Baldassari kaže da su dobili novac da tu zemlju očiste, i tada je, dodaje on, po prvi put i počeo razmišljati o prirodnom okolišu:

"Dakle, očistili smo to zemljište, no nismo htjeli stati na tome. Pitali smo se što bismo još mogli napraviti za okoliš, i istovremeno što možemo napraviti da zaradimo, kako bismo pokrili troškove te nove tvornice."

Tada su počeli razmišljati o svom otpadu. U tvornici, radnici režu komade za stolice, i otpad koji nakon toga ostane, baca se u velike kutije.

"Drveće ne raste u oblicima potrebnim za izradu namještaja, dakle ostaje nam dosta otpada.Oko 30 do 40 posto svakog komada drveta završi kao otpad," kaže gospodin Baldassari.

On dodaje da su oni nekada plaćali mnogo novca kako bi otpremili sav taj otpad na deponije, zajedno s velikim količinama piljevine. No, onda su se počeli raspitivati, i našli neke farme konja koje su željele uzeti piljevinu. Također su našli kompanije koje su željele komadiće drveta koje su oni dalje usitnjavali i koristili u parkovima. Umjesto da plaćaju da se riješe tog otpada, pronašli su tržište za otpadne proizvode.

Slična je situacija bila i s otpadima kože koja se koristi za naslone stolica. Jedna četvrtina te kože završavala je na hrpama smeća. Sada ih uzima jedan proizvođač ženskih torbi iz Montreala koji od njih pravi ručne torbe i novčanike. Ovakva situacija čini Baldassarija vrlo sretnim, jer ovih dana samo jedna osmina, ranijih količina otpada, odlazi na deponije, što njegovoj kompaniji uštedi oko 30 tisuća dolara godišnje.

Za mnoge tvrtke, ovo je budućnost. Joel Makeower, urednik internetske stranice greenbiz.com, kaže da dobri menadžeri nalaze načine da potpuno eliminiraju otpad:

"Počinjemo primjećivati tvrtke koje razmišljaju o potpuno zatvorenom sustavu, dakle o tvornicama koje neće imati dimnjake, cijevi za otpadne vode, ili odlagališta smeća, te će sav otpadni materijal biti pretvoren u neku vrtu sirovine za neki drugi proces."

Mnoge od ovih tvrtki ne rade to kako bi sačuvali planet, već, poput Jeffa Baldassarija, često žele svojim kompanijama uštedjeti novac. Sam Baldassari kaže da on nije netko kome je prvi cilj zaštita okoliša. No, u ovom trenutku, dodaje, jako se zabavlja pronalazeći načine da uštedi tako što će eliminirati otpad.

XS
SM
MD
LG