Linkovi

Bivši agent FBI-a tvrdi da su oštre tehnike ispitivanja zatvorenika bile neučinkovite


Bivši agent FBI-a, Ali Soufan, izjavio je da je uporaba ekstremnih tehnika ispitivanja bila kontraproduktivna.

"Ove su tehnike, iz operativne perspektive, spore, neučinkovite, nepouzdane i štetne našim naporima da porazimo al-Qaidu."

Soufan je govorio iza paravana kako bi se zaštitio njegov identitet. Kako je rekao, on i njegove kolege dobili su puno vrijednih informacija od terorističkog vođe Abu Zubayde bez prijetnji. Soufan tvrdi da su ispitivanja preuzeli agenti CIA-e te da je nakon njihovog korištenja oštrih tehnika ispitivanja Zubayda prestao davati informacije. O

va rasprava u Senatu održana je svega par tjedana nakon što je administracija predsjednika Obame objavila pravna mišljenja odvjetnika Bijele kuće u doba predsjednika Busha kojima su opravdane oštre tehnike ispitivanja.

Od tog trenutka bivši dopredsjednik Dick Cheney održao je niz javnih istupa u kojima brani pristup prethodne administracije. No kritičari, se ne slažu s bivšim dopredsjednikom i tvrde da način na koji su zatvorenici ispitivani predstavlja mučenje. Neki demokrati pozvali su i na podizanje optužnica protiv dužnosnika Bushove administracije koji su bili odgovorni za kreiranje politike ispitivanja zatvorenika.

Ministar pravosuđa Eric Holder rekao je da će ministarstvo reagirati na bilo kakve pogreške, ali da neće tražiti „kriminalizaciju“ političkih razilaženja oko tehnika ispitivanja zatvorenika.

XS
SM
MD
LG