Linkovi

Život bez automobila


Kathryn Stewart ne posjeduje automobil. Ova urednica u jednoj izdavačkoj firmi čak nema ni vozačku dozvolu. Pretežito se vozi autobusom ili bicklom. Kathryn Stewart živi u Phoenixu, u Arizoni, gradu koji karakteriziraju autoceste, trgovački centri i vruća ljeta.

"Iskreno, u Phoenixu je jako teško voziti bicikl. Ali, nije nemoguće ako ste tome predani. Jedino što morate puno planirati. "

Kathryn Stewart radi tek nekoliko milja od njenog doma, ali svejedno joj za odlazak na posao treba pola sata vožnje. Kako kaže, najteže joj je za ljetnih vrućina. No, ima tajno oružje – suncobran.

"Moj suncobran je odličan. Ne zanima me kako izgleda – meni je fenomenalan."

Veliki gradovi u Sjedinjenim Državama, naročito oni na Zapadu, nisu izgrađeni za šetače. Carol Johnson,koja radi na prostornom uređenju u gradskoj upravi Pheonixa, kaže da je to zato što se prije pedeset godina sve planiralo oko automobila.

"Prema mome mišljenju, možda se postigla izvjesna učinkovitost u smislu infrastrukture. Trebalo je izgraditi samo jednu cestu, čak i kad je imala šest traka, i to je bilo učinkovito."

Danas američki gradovi pokušavaju navesti svoje stanovnike da manje koriste automobile kako bi se smanjila zagađenost i prometne gužve. Gradonačelnik New Yorka, na primjer, predložio je uvođenje posebne pristojbe na osobne automobile, kako bi se što više koristio javni prijevoz. U San Franciscu uveli su ‘dane bez automobila’ kada se promovira šetnja, hodanje i vožnja bicikla. A kako činjenica da nema automobil utječe na društveni život Kathryn Stewart? Kako se ona uopće sastaje s ljudima?

Naša sugovornica kaže da se nekako snalazi. Sa svojim dečkom viđa se vikendom – jedno od drugog udaljeni su 50 kilometara, što je dva i pol sata vožnje biciklom. Kathryn Srewart kaže da ona i njezin dečko žele voditi zdrav život. Automobil je glavna žrtva takve orijentacije.

"Osjećam da dajem velik doprinos općem dobru. Mnogi kažu da je najbolje fokusirati se na male promjene. No kad nemate automobile, to je odmah velika stvar."

Kathryn Stewart kaže da bi za mnoge Amerikance odustajanje od automobila bila prevelika žrtva. No za nju to nije velika žrtva jer – kako nam je rekla - želi i osobno pridonijeti spriječavanju globalnog zatopljavanja.

XS
SM
MD
LG