Linkovi

Obustaviti iseljavanje kršćana sa Zapadne obale - jedan od ciljeva posjeta Pape Benedikta Srednjem istoku


Tijekom posjete Svetoj zemlji Papa Benedikt imat će priliku obratiti se i palestinskim kršćanima, što je dio napora Vatikana da zaustavi njihov egzodus iz regije. Od stvaranja Izraela 1948. godine, postotak palestinskih kršćana pao je s 15 posto na dva posto.

60-godišnji Issa Gharib na tokarskom stroju izrađuje drvene figure već gotovo 50 godina. Izrađivanje figura Isusa i kršćanskih svetaca ima u Betlehemu dugu tradiciju, no taj je zanat - zajedno čovjekom koji se njime bavi - u opasnosti da nestane. Gharib, kao i tisuće drugih palestinskih kršćana, želi otići u neku zapadnu zemlju s kršćanskom većinom, gdje neće biti dio manjine. Posla i prilika za uspjeh, kaže on, više nema na Zapadnoj obali. Rodbina, koja je nekoć bila vrlo važna za preživljavanje, otišla je. Gradnja sigurnosne barijere između teritorija Izraela i Zapadne obale te postroživanje ograničenja za ulazak Palestinaca u Izrael značilo je da palestinski kršćani – koji su iznadprosječno obrazovani – više nemaju pristup radnim mjestima i unosnim poslovnim prilikama u Izraelu.

Issa Gharib kaže da na Zapadnoj obali nema šansi za poslovanje. Njegova djeca i nećaci imaju sveučlišne diplome, ali nemaju posla. Kako je rekao, ovdje nema nade.

Kršćani na palestinskim teritorijima su manjina unutar većine. Židovi ih smatraju neprijateljima jer su Palestinci. Muslimani ih smatraju drugačijima jer pripadaju drugoj vjeri. Samuel Habib, svećenik u Betlehemu, kaže da se kršćani suočavaju s brojnim izazovima - neki od njih su emigracija, smanjenje njihove zajednice, napuštanje zemljišta i vlasništva.

Samuel Habib također napominje da je tu i pitanje suživota s drugima. Brojni kršćani kažu da je jedan od razloga za odlazak - radikaliziranje islamističkih osjećaja na Zapadnoj obali. Naš sugovornik je 23-godišnji palestinski kršćanin iz Betlehema koji ima diplomu iz informatike, ali nema posla. Kaže da ne može pronaći posao zbog diskriminacije od strane muslimana. 'Ako kršćanin i musliman podnesu molbu za posao, bit će primljen musliman, ukoliko je šef muslimanske vjere' - kaže ovaj Palestinac.

No palestinski parlamentarni zastupnik i profesor sociologije na Sveučilištu Betlehema, Bernard Sabella, kaže da diskriminacija i vjerske napetosti nisu glavni razlog za egzodus kršćana: "Zabrinuti smo, ali to nije glavni razlog za odlazak. Glavni je razlog ekonomija, radna mjesta. Na pitanje zašto želite otići u Sjedinjene Države naši ljudi kažu: "čak i s globalnom financijskom krizom još uvijek mogu raditi u mini-marketu mog šogora."

U Betlehemu i drugim gradovima Zapadne obale koji su nekoć imali kršćansku većinu sada su u većini muslimani. Za Issu Ghariba, egzodus kršćana, kojem će se i sam možda priključiti, predstavlja tragediju. On kaže da je ovo, među ostalima, i zemlja kršćana. Zemlja njegovog oca. Ovdje je Isus rođen i milijuni vjernika ga slijede. On se pita – kako mogu napustiti ovo mjesto.

Put Pape Benedikta u Svetu zemlju je pastoralno putovanje. Njegov je glavni cilj, među ostalim, i izraziti podršku kršćanima kojih je u tom području svake godine sve manje.


XS
SM
MD
LG