Linkovi

General Mattis: 'Nikad nismo vidjeli neku zemlju pripremljenu za NATO kao Hrvatsku'


Na trgu ispred zgrade zapovjedništva hrvatska i albanska zastava postavljene su uz zastave ostalih 26 zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza. Čelni čovjek NATO-ovog Savezničkog zapovjedništva za transformaciju, marinski general James Mattis, pozdravio je predstavnike Hrvatske i Albanije naglasivši da je riječ o narodima koji su nadživjeli osvajače i oslobodili se onih koji su ih ugnjetavali. U razgovoru s novinarima imao je posebno lijepe riječi za Hrvatsku.

"Nikada nismo vidjeli tako pripremljenu zemlju za članstvo u NATO savezu. No, treba znati da je dug put do pune integracije u NATO savez. Čak i zemlje koje su u savezu 60 godina adaptiraju se novoj situaciji.”

General Mattis je kazao da poznaje hrvatsku vojnu povijest, te da je proučavao operaciju Oluja i da "visoko cijeni hrvatsku vojsku".

Državni tajnik u MORH-u Pjer Šimunović je u govoru izrazio osjećaj "zahvalnosti, ponosa i odgovornosti" prema saveznicima, naglasivši kako će Hrvatska uložiti najveće napore da bi se uspješno integrirala u sve strukture NATO-a i pridonijela transformaciji saveza.

"Mi sada osjećamo da doista možemo doprinjeti NATO-u. Možemo doprinjeti svim tim raspravama, jednim našim, specifičnim iskustvom, našim znanjima koja smo stekli, ne samo u smislu davanja konkretnih snaga za neke operacije već u smislu doprinosa NATO-vim politikama i transformaciji NATO saveza u cjelini.”

Savezničko zapovjedništvo za transformaciju jedino je zapovjedništvo NATO-a na tlu Sjedinjenih Država, a koje predvodi vojnu preobrazbu saveza i razvija njegovu doktrinu te koncepte budućih operacija, optimizirajući njegove vojne kapacitete. Prema odlukama posljednjg summita NATO-a, vođenje Savezničkog zapovjedništva za transformaciju uskoro treba preuzeti Francuska.

XS
SM
MD
LG