Linkovi

Američka novinarka Roxana Saberi puštena iz iranskog zatvora


Američka novinarka Roxana Saberi puštena je danas iz zatvora u Teheranu, dan nakon što je iranski sud smanjio njenu zatvorsku kaznu na dvije godine uvjetno.Jučer je prizivni sud odlučivao o žalbi na prvostupanjsku presudu od osam godina zatvora. Otac gospođe Saberi Reza čekao je ispred zatvora i izjavio kako se nada da će se tijekom nekoliko sljedećih dana vratiti s kćeri u Sjedinjene Države.

Državna tajnica Hillary Clinton izjavila je danas da će Washington i dalje tražiti od iranske vlade da ukine presudu, međutim, da je vrlo sretna što je ova američka novinarka puštena na slobodu.

Trideset dvogodišnja freelance novinarka proglašena je prošli mjesec krivom za špijunažu. Njena obitelj i američka administracija tvrdili su da su optužbe neutemeljene i tražili su njeno oslobađanje. Njezin slučaj je doveo do velike podrške međunarodnih organizacija za ljudska prava i slobodu medija i izazvao je nove napetosti na relaciji Washington-Teheran, baš u trenutku kad su dvije zemlje započele s procesom uzajamnog približavanja.

XS
SM
MD
LG