Linkovi

Film tjedna: "Star Trek"


Legendarna science-fiction serija koja se emitirala na američkoj televiziji šezdesetih godina prošlog stoljeća, postavši potom dijelom svjetske kulture, vraća se na velike ekrane otkrivajući korijene slavnih glavnih likova dok oni '… smiono kroče kamo nitko još nije pošao'...

Sve je počelo u burnim šezdesetim godinama. S eskalacijom Vijetnamskog rata i planetom podijeljenim Hladnim ratom, pokojni Gene Roddenberry televizijskoj je publici pružio tračak pozitivne budućnosti: ujedinjeni planet koji šalje multikulturalnu posadu svemirskog broda Enterprise u misiju 'traganja za novim svijetovima i civilizacijama.'

Leonard Nimoy – Mr. Spock u originalnoj televizijskoj seriji Star Trek – kaže da su futurističke avanture u svemiru ustvari govorile o onome što se zbivalo tada na Zemlji: „Odmaknuvši priču u budućnost, - 300 godina u budućnost -, govorili smo o samima sebi i našem vlastitom vremenu.“

Nekoliko daljnjih serija, kao i deset dugometražnih filmova, temeljili su se na tom originalu iz 1966., no redatelj J.J. Abrams – čija ostvarenja uključuju i popularnu televizijsku seriju Lost, kao i akcijski film Mission Impossible 3 – kaže da se ovaj novi film vraća natrag, prateći podrijetlo glavnih likova iz prvog Star Treka.

"Svi smo bili svjesni da želimo zadržati vrijednosti koje su inspirirale Star Trek, da želimo odraziti duh originala, ali ga učiniti relevantnim za današnjicu. Velike su se rasprave vodile oko toga koje elemente zadržati, a koje obnoviti. Mislim da je najuzbudljivija sama činjenica da nešto što je bilo stvoreno prije gotovo pola stoljeća nosi ideje koje su podjednako relevantne i danas. Znali smo da ako idemo u taj projekt onda Star Trek mora biti Star Trek … silueta Enterprisea mora biti Enterprise!" kaže Abrams.

Radnju filma čini napeti avanturistički zaplet koji stavlja neiskusnu mladu posadu netom lansiranog Enterprisea na kurs spašavanja Zemlje od potpunog uništenja - to je, uostalom, Star Trek.

Chris Pine glumi buntovnog mladog Jamesa T. Kirka, koga je kao kasnijeg kapetana Enterprisea, tumačio William Shatner. Ljubitelji Star Treka znaju da je njegov prvi časnik, iznimno racionalan i logičan Mr. Spock, s planeta Vulkan gdje je iskazivanje osjećaja krajnje nepoželjno. Zacharyju Quintu to je isprva bilo teško jer nije odrastao kao 'trekkie', ljubitelj Star Treka. No, na sreću, imao je pri ruci izvrstan izvor savjeta – originalnog Spocka, Leonarda Nimoya, koji se pojavljuje kao 'Spock Prime'.

U ostalim ulogama pojavljuju se: Bruce Greenwood kao veteran kapeta Pike; Eric Bana kao zao Romul odlučan da uništi Zemlju; Zoe Saldana kao komunikacijska časnica Uhura; John Cho kao mladi kormilar Sulu; Simon Pegg kao brodski inženjer Scotty, dok Karl Urban glumi glavnog liječnika 'Bonesa' McCoya. Scenarij su napisali Roberto Orci i Alex Kurtzman, dok je glazbu za film skladao Miachel Giacchino s jasnim crtama originalne glazbe iz televizijske serije Alexandera Couragea.

XS
SM
MD
LG