Linkovi

Budućnost ljudskog roda ovisi o tome kako dobro današnje majke podižu slijedeću generaciju


Obilježavajući Dan majki, 10. svibnja, međunarodna organizacija za dobrobit djece Save the Children objavila je svoje deseto godišnje izvješće „Stanje majki u svijetu“. To izvješće donosi i specifične preporuke za majke kao i donositelje političkih odluka kako bi se pomoglo ranom razvoju djece.

Izvješće „Stanje majki u svijetu 2009“ kaže da je rano djetinjstvo – period od rođenja pa do pete godine života – najkritičnije doba za razvitak i učenje u životu neke osobe. Što se dogodi – a, posebice, što se NE dogodi! – tijekom tih najranijih godina života može utjecati na to kako će se odvijati ostatak djetinjstva, adolescencija, te odrasli život te osobe. Upravo zato majke imaju središnju ulogu u pripremi djece da ostvare svoje pune potencijale.

Judy Jerald je savjetnica za ranu dječju dob u organizaciji Save the Children: „Ne postoji ništa važnije od majke i djeteta; to je prvo, inicijalno i najbolje partnerstvo. I zato majke moraju znati kako obrazovati i podizati svoju djecu. Upravo to je ono što organizacija Save the Children pokušava učiniti diljem svijeta: pomoći majkama da se usredotoče na ono što one mogu učiniti sa svojom djecom što će tu djecu učiniti uspješnom u školi. Znamo da što je bolje obrazovanje majke to je vjerojatnije da će njezino dijete biti boljeg zdravlja i boljeg obrazovanja.“

Prema izvješću, Švedska je na čelu popisa od 158 zemalja, Niger je na dnu, a Sjedinjene Države su na 27. mjestu.

Pablo Stansbery, jedan od direktora organizacije Save the Children, objašnjava rangiranje Sjedinjenih Država: „Dio toga može se pripisati izoslanku plaćenog – ili dijelom plaćenog - porodiljskog dopusta od barem godinu dana. Sjedinjene Države nemaju nacionalni plan s prioritetom za djecu otežanih okolnosti. Neki planovi – poput Head Start – dopiru do mnoge djece, ali ne do značajnog broja. To su samo neki od razloga što su Sjedinjene Države rangirane tako nisko u usporedbi sa zemljama koje smatramo najboljima.“

Prema izvješću, 68 posto američkih učenika četvrtog razreda u javnim školama ne čita onako kako bi u toj obrazovnoj dobi trebali. Sugerira se da tako velik broj djece koja su u opasnosti od padanja razreda odražava široko rasprostranjen nedostatak skrbi i podrške koja djeci treba u njihovim najranijim godinama.

Izvješće organizacije Save the Children navodi jednu procjenu prema kojoj značajno ulaganje u razvitak djece u najranijoj dobi donosi društvu i do 17 posto veći godišnji povrat u smislu poboljšanja rezultata obrazovanja, smanjenja troškova zdravstvene skrbi, veće radne produktivnosti i manje stope zločina.

Judy Jerald kaže da bi američki Kongres morao brzo djelovati kako bi rani razvitak djece učinio nacionalnim prioritetom: „Znamo da druge zemlje to rade, znamo da se to može napraviti … očito, ako se pogleda Švedsku i druge skandinavske zemlje. No, čak i ako se pogledaju neke znatno manje bogate zemlje – poput Kube, Armenije, Cipra i Azerbejdžana -, oni imaju političku volju, oni investiraju u svoju djecu, u najmlađe … to je točno ono što trebaju učiniti i Sjedinjene Države.“

U izvješću „Stanje majki u svijetu“ kaže se da će budućnost ljudskog roda biti definirana time kako će dobro današnje majke biti sposobne podići slijedeću generaciju. Pablo Stansbery nabraja neke od preporuka za poboljšanje dobrobiti majki i djece.

„Prva je da se stvarno fokusira na bolju zdravstvenu skrb majki i male djece. Želimo da se novim majkama i očevima pruži savjetovanje i poduka o tome kako svojoj djeci mogu pružiti najbolje šanse za uspjeh u životu. Također želimo da se prošire mogućnosti za ranu izobrazbu djece pogođene AIDS-om, oružanim sukobima i prirodnim nesrećama. To je od kritične važnosti da bi se djecu dovelo u škole, da bi ona i ostala u školi, te da bi u njoj uspješno učili,“ kaže Stansbery

Pablo Stansbery kaže da organizacija Save the Children mnogo očekuje od Obamine administracije, posebice otkako novi američki predsjednik naglašava važnost ulaganja u rani razvitak djece. Do sada, iz vladinog paketa ekonomskih stimulacija izdvojeno je gotovo pet milijardi dolara za podršku programima nazvanim Early Head Start. Stansbery se nada da će administracija također nastaviti pružati podršku programima ranog razvitka djece izvan Sjedinjenih Država. Ulaganja u takve programe, kaže Stansbery, dobro će služiti nacionalnoj sigurnosti Amerike pomažući majkama u svijetu da podignu zdraviju, jaču i uspješniju djecu.

XS
SM
MD
LG