Linkovi

Deset američkih banaka treba dodatnih 75 milijardi dolara


Od listopada prošle godine američka je vlada potrošila milijarde dolara kako bi spasila od propasti američke banke i druge financijske institucije. Taj napor dao je djelomične rezultate. Premda je nekoliko poznatih banaka i financijskih institucije ipak bankrotiralo, izbjegnut je potpuni kolaps američkog bankovnog sektora, a pojavljuju se i znakovi poboljšanja stanja na kreditnom tržištu. Pa ipak, prijetnja još uvijek nije nestala poglavito ukoliko se ekonomska recesija oduži ili pogorša. To je poruka američke Vlade i Središnje banke koje su zajednički preispitale stanje 19 najvećih banaka u zemlji.

Devet od 19 proglašeno je sigurnima no deset mora povećati svoje rezerve kapitala za ukupno 75 milijardi dolara. Bank of America treba ojačati svoje rezerve za 34 milijarde dolara, Wells Fargo za 13,7 milijardi, a Citigroup za pet i pol milijardi dolara. Ministar financija Timothy Geithner oprezni je optimist.

"Čelnici banaka trebaju dosta učiniti kako bi povratili povjerenje javnosti. Stvari se poboljšavaju na financijskim tržištima, ali još je puno posla. Ovo je tek početak i radit ćemo na ojačavanju financijskog sustava kako bi on osigurao kredite potrebne za ekonomski oporavak."

Neki ekonomisti dvoje da je vladin test opterećenja banaka bio dovoljno rigorozan i da je pokazao pravo stanje američkog bankovnog sektora.

XS
SM
MD
LG