Linkovi

Republikanci predložili zakon 'Držimo teroriste van Amerike '


U svjedočenju pred jednim senatskim odborom ministar pravosuđa Eric Holder pokušao je uvjeriti članove Kongresa i druge zemlje da će se pri transferu ili puštanju zatvorenika iz Guantanama voditi računa o sigurnosti.

"Namjera ove vlade ni ovog ministra pravosuđa nije da bilo koga prebacimo u bilo koji dio svijeta gdje bi ta osoba bila prijetnja lokalnoj zajednici ili zemlji koja prima ove pojedince."

Predsjednik Obama naredio je zatvaranje zatvorskog objekta u Guantanamu – u kojem se nalazi 241 zatvorenik - do 2010. godine. Transfer zatvorenika, prema riječima ministra Holdera, trebao bi početi u slijedećih nekoliko mjeseci, a Washington pokušava uvjeriti više zemalja da prime neke od osumnjičenih terorista.

Nedugo nakon Holderovog svjedočenja skupina republikanaca objavila je prijedlog zakonskog akta nazvan „Držimo teroriste dalje od Amerike“, kojim zatvorenici iz Guantanama ne bi mogli biti prebačeni u zatvore u Sjedinjenim Državama bez odobrenja guvernera i zakonodavstva savezne države na čijem se teritoriju nalazi zatvor. Kongresnik Pete Hoekstra iz Michigana pojašnjava.

"Guantanamo je izabran iz točno određenog razloga. Udaljen je. Vanjskoj terorističkoj organizaciji teško je doći do Guantanama. Gotovo je nemoguće identificirati Amerikance koji rade u Guantanamu tako da su oni zaštićeni. Sve se to mijenja kad ih odvedete iz Guantanama i prebacite u središte Michigana, Kansasa, Virginije ili New Yorka."

I neki demokrati izrazili su nelagodu predsjednikovom odlukom o zatvaranju Guantanama. U međuvremenu, u Odboru Zastupničkog doma za proračun odobren je proračunski zakon za financiranje ratova u Iraku i Afganistanu bez 80 milijuna dolara što ih je vlada zatražila za zatvaranje Guantanama.

XS
SM
MD
LG