Linkovi

Web stranica tjedna: Centar za kontrolu i prevenciju bolesti


Vodeća američka agencija za javno zdravlje, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti - odnosno skraćeno CDC -, prati izbijanje zaraze virusom H1N1, poznatijem kao svinjska gripa. CDC je već dugi niz godina jedan od glavnih resursa za liječnike kao i javnozdravstvene djelatnike, te Janice Nall kaže da je to i jedna od važnih misija web stranice www.cdc.gov.

"Tu se nalazi ogromna količina znanstvenih informacija koje proizlaze iz studija: statistički podaci, izvješća o pojedinim slučajevima. Sve se to pretvara u podatke koji utječu na svakodnevnu praksu liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika," kaže Nall.

Kada zaprijeti neka opasnost po javno zdravlje, pouzdanost informacija iznimno je važna. Web stranica www.cdc.gov sadrži zdravstvene i medicinske informacije kojima se može vjerovati, iznesene najvećim dijelom jezikom koji razumiju i laici.

"Prioritet nam je da osiguramo iznošenje naših materijala na način dostupan korisnicima koji nisu članovi naše profesije. No, tu smo još na početku posla i trebamo tako i nastaviti," kaže Nall.

Velik dio sadržaja dostupan je i na španjolskom, uz engleski jezik, a web stranica uključuje i video snimke, podkaste, razne 'widgete' i druga pomagala kojima korisnici mogu doći do informacija koje su im potrebne.

"Trudimo se da idemo u smjeru kojim ćemo sadržaje nuditi u višestrukim formatima, bilo video, audio ili putem mobilne telefonije. Dakle, tako da ih korisnici mogu naći kada, gdje i kako to žele," kaže Nall.

A, kad se već nađete na web stranici www.cdc.gov, pogledajte i jedan od najpopularnijih sadržaja - virtuelnu enciklopediju nazvanu Public Health Image Library, koja pokriva raspon tema od AIDSa do Zostera.

XS
SM
MD
LG