Linkovi

Kontroverza oko starijih vozača ne jenjava


Prošlo je skoro šest godina otkada je 86-godisnji vozač iz Californije ubio desetero ljudi kada je izgubio kontrolu nad svojim automobilom na jednom parkiralištu. No, bez obzira što je prošlo dugo vremena, kontorverza oko pitanja starijih vozača ne prestaje.

Florida, američka savezna država s najvećim postotkom vozača starijih od 65 godina, bila je prva koja je uvela sigurnosne centre koji testiraju isključivo starije vozače i sposobnost donošenja odluka dok su za volanom.

Grad Orlando, u saveznoj državi Floridi, postao je prvi američki grad koji je ovakvom jednom centru dodjelio mogućnost oduzimanja vozačke dozvole svima onima za koje zaključe da predstavljaju rizik na cestama.

No, mnoge savezne države i dalje automatski obnavljaju vozačke dozvole svakome tko nije imao nikakvih prethodnih problema za volanom. Oko ovog se pitanja vode oštre debate u tisku i na internetu.

Mnogi stariji vozači i njihove pristaše tvrde kako oni poštuju pravila vožnje, voze pažljivije i sigurnije nego mlađi vozači, i ne upuštaju se u duge vožnje na autoputovima, gdje nesreće mogu biti smrtonosne. Vrlo često, dodaju oni, alternative javnog prijevoza ne postoje u mjestima gdje oni žive, te si oni jednostavno ne mogu priuštiti česte vožnje taksijem.

Drugi, pak, tvrde da sporiji, stariji vozači stvaraju zastoje na cestama, te tako potiču mnoge druge vozače da pod stresom voze puno nesigurnije. Ističu da mnogi stariji ljudi, čak i oni koji počinju biti senilni, i dalje inisistiraju na vožnji automobila, kao svojem zadnjem, ponosnom primjeru sposobnosti neovisnog života.

Stoga je jedna od najtežih stvari za mnoge odrasle ljudi, uvjeriti svoje ostarjele roditelje da je vrijeme da se ostave vožnje automobila iz sigurnosnih razloga, kako zbog njih samih, tako i zbog drugih vozača na cestama.

Vrlo često, jedino obrazloženje koje postiže rezultate jest ono financijsko. Prometna nesreća koju uzrokuje starija osoba s oslabljenim vidom, ili slabijim kapacitetom donošenja odluka za volanom, može lako dovesti do sudske tužbe, koja bi rezultirala gubitkom ušteđevine koju je čitava obitelj skupljala tijekom svog radnog vijeka.

XS
SM
MD
LG