Linkovi

Obama: Čelnici Pakistana i Afganistana predani borbi protiv ekstremista


Predsjednik Obama rekao je da čelnici sve tri zemlje imaju zajednički cilj – poraziti ekstremiste i teroriste.

"Zadovoljan sam da izabrani čelnici Afganistana i Pakistana u potpunosti prepoznaju ozbiljnost prijetnje s kojom se suočavamo te su ponovili svoju predanost u obračunavanju s tom prijetnjom. "

Talibani i al-Qaida nedavno su zabilježili uspjehe u Pakistanu i Afganistanu ugrozivši stabilnost obaju zemalja. Predsjednik Obama je rekao da su se dvojica čelnika suglasili s njim o potrebi obračunavanja s ekstremistima dok istodobno valja ograničiti civilne žrtve.

"Također sam jasno dao do znanja da će Sjedinjene Države surađivati s afganistanskim i međunarodnim partnerima kako bismo poduzeli svaki mogući napor u izbjegavanju civilnih žrtava dok pomažemo afganistanskoj vladi u borbi s našim zajedničkim neprijateljem."

Ranije je državna tajnica Hillary Clinton izjavila da Sjedinjene Države duboko žale zbog pogibije afganistanskih civila koji su – kako se javlja – poginuli u američkom bombardiranju u ponedjeljak. Karzai je izrazio zahvalnost zbog takve izjave.

"Zahvalni smo zbog toga. I nadamo se da ćemo moći zajedno raditi na smanjenju, a možda i potpunoj eliminaciji civilnih žrtava kako se budemo kretali naprijed u našem ratu protiv terorizma."

Predsjednik Karzai je izrazio nadu da će doći i do smanjenja napetosti između Kabula i Islamabada.

"Pakistan i Afganistan su kao sijamski blizanci. Naše su patnje zajedničke. Naše zadovoljstvo uvijek dijelimo."

Pakistanski predsjednik Zardari, čija je supruga, bivša premijerka Benazir Bhutto, ubijena u atentatu, također dijeli želju za napredak demokracije i borbu protiv terorizma.

"Demokracija će osvetiti smrt moje supruge te tisuća drugih Pakistanaca i građana svijeta."

Danas se sastaju dužnosnici tri zemlje na nižoj razini kako bi razgovarali o vojnoj i ekonomskoj suradnji.

XS
SM
MD
LG