Linkovi

Natjecanje za najbolji plan sustava zdravstvene skrbi s nagradom od deset milijuna dolara


Era privatno financiranih svemirskih letova počela je prije pet godina, natjecanjem brojnih entuzijasta za nagradu od deset milijuna dolara, X Prize. Pobjedničku ekipu predvodio je Burt Rutan, aeronautički pionir iz Kalifornije. Od tada, zaklada koja je pokrovitelj nagrade X Prize ponudila je daljnje stimulacije za tehničke inovacije. Najnovija je – deset milijunska nagrada X Prize za zdravstvenu skrb.

Peter Diamandis, čovjek koji stoji iza X Prize, kaže da je ideja vodilja ove nagrade iskorištavanje kreativnosti privatnih poduzetnika uz financijsku stimulaciju do koje se dolazi konkurencijom. On kaže da neka od najvećih tehničkih prijelomnih otkrića dolaze od običnih ljudi, a ne – kako kaže - od takozvanih stručnjaka.

"Eksperte ja mnogo puta definiram kao ljude koji vam mogu točno reći kako se nešto NE MOŽE dogoditi. A, kada želite postići nešto prijelomno, onda ponekad trebate dozvoliti ljudima izvan tog profesionalnog polja da uđu unutra," kaže Diamandis.

Godine 1996., Diamandis je uputio izazov aeronautičkim inovatorima da pošalju ljude u svemir kroz privatno financirani projekt. Ansarijeva X Prize bila je dijelom financirana od strane obitelji iransko-američkog poduzetnika Anousheha Ansarija. Više od 25 ekipa zajedno je potrošilo 100 milijuna dolara u nadmetanju za desetmilijunsku nagradu.

Uspješni letovi letjelice SpaceShipOne, koju je dizajnirala i lansirala ekipa na čelu s Burtom Rutanom, iznjedrili su industriju privatnih svemirskih letova koja će, premda je još u povojima, povesti prve turiste u svemir u roku od nekoliko godina. Taj je poduhvat privukao pažnju drugih inovatora iz high-tech svijeta, a Diamandis kaže da se i ideja o stimulativnoj nagradi proširila.

"Ta prva nagrada je bila toliko uspješna da se nakon toga Larry Page, jedan od suosnivača Googlea, pridružio našem odboru i rekao: 'Hajde da X Prize napravimo organizacijom svjetske klase i stvorimo nagrade i u drugim ključnim područjima. Gdje su neuspješna tržišta? Gdje su stvari 'zapele' tako jako da nam treba jedna nagrada koja će sve protresti i dovesti do izuma nečeg novog?' kaže Diamandis.

Zaklada X Prize udružila je snage s privatnim partnerima kako bi financirala nadmetanja na novim područjima. Jedan od ciljeva je proboj u istraživanjima ljudske genetike. Drugi poziva ekipe da pošalju robotsko vozilo-sondu na Mjesec. Trećom se traga za razvitkom super-efikasnog – u smislu potrošnje goriva – vozila.

Najnovija nagrada X Prize, objelodanjena prije nekoliko dana, desetmilijunski dolarski je izazov za dizajniranje društvenog sustava zdravstvene skrbi. Partner u ovom nadmetanju je kompanija WellPoint, najveće američko zdravstveno osiguravajuće društvo.

Jedan od direktora te kompanije Samuel Nussbaum kaže da bi dobitno rješenje trebalo naći odgovor na tradicionalna pitanja poput prevencije bolesti i poticanja zdravog načina života, ali i integrirati nove tehnologije, ponuditi načine koordinacije medicinske skrbi među liječnicima i bolnicama, u školama, te na radnim mjestima. Iz ponuđenih rješenja bit će izabrano pet finalista i svaki će biti testiran u trogodišnjem testiranju na jednom od područja koja opslužuje kompanija WellPoint.

Dr. Nussbaum kaže da će buduća medicinska skrb biti individualizirana kako bi odgovarala genetskom profilu pacijenta. On dodaje da pravila za nagradu – koja se upravo dovršavaju – moraju uzeti u obzir vrlo brz napredak koji se bilježi u medicinskim i informatičkim tehnologijama.

"Vjerojatno je da se to neće usporiti nego još i ubrzati. Dakle moramo dizajnirati i nagradu i model koji mogu funkcionirati i danas i za pet godina i, najvažnije, mogu djelovati u budućnosti kada će se medicina, znanost, inžinjerstvo, biologija i informatika u stvarnosti sve zajedno stopiti i pružiti nam novu infrastrukturu za zdravstvenu skrb," kaže dr. Nussbaum.

Nadmetanje Healthcare X Prize otvoreno je privatnim ekipama iz čitavog svijeta. Peter Diamandis kaže da neke mogu biti bazirane na sveučilištima ili u privatnim kompanijama, a mogu, isto tako, stupiti u partnerstva s društvenim organizacijama i pružateljima zdravstvenih usluga.

Nakon testiranja u Sjedinjenim Državama, neovisni sudački panel odrediti će dobitni prijedlog koristeći faktore poput poboljšanja društvenog zdravlja, smanjenja broja dana bolovanja, nižih stopa hospitalizacije, kao i financijske dostupnosti.

XS
SM
MD
LG