Linkovi

Amerikanci 'zaboravili' AIDS


Amerikance HIV i AIDS-a sve manje brinu, ali na tu se zarazu i dalje smatra društvenom stigmom. Zato Bijela kuća poručuje – mora se više učiniti na osvješćivanju javnosti.

Milijun i 100 tisuća Amerikanaca zaraženo je virusom HIV-a. Svakih devet i pol minuta jedna se nova osoba zarazi AIDS-om. Prošlog kolovoza Američki centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti ustanovio je da je svake godine u SAD bilo 40 posto više slučajeva zaraze nego što se to prethodno procjenjivano. Prema novoj anketi svega šest posto ispitanika smatra HIV/AIDS najvećim zdravstvenim problemom nacije. 1995. godine taj je stav imalo 44 posto ispitanika.

Drew Altman direktor je Zaklade obitelji Kaiser, neprofitne organizacije koja je provela anketu o javnoj percepciji AIDS-a. On kaže da njezini rezultati ukazuju na porast ravnodušnosti kada je u pitanju AIDS. "Mišljenje da je HIV važan nacionalni problem sve je rjeđe. Toj se epidemiji pridaje sve manja važnost. Sve ukazuje da se krećemo u krivom pravcu – i to je problem" - izjavio je nedavno Drew Altman.

Anketa Kaiser Family Foundation je pokazala da značajan broj ispitanika ima krive predodžbe o HIV/AIDS-u. Jedna četvrtina vjeruje, na primjer, da je košarkaš Magic Johnson 'izliječen od AIDS-a', ili u to nije sigurna. Lijek za AIDS, da podsjetimo, još nije pronađen. Anketa također pokazuje da je i stigmatizacija ljudi koji žive s tom bolešću još uvijek problem.

Jeff Crowley glavni je savjetnik za HIV/AIDS u vladi predsjednika Obame, koja je nedavno pokrenula kampanju poboljšanja informiranosti javnosti. On kaže da vlada radi s lokalnim udrugama građana na boljoj informiranosti o toj bolesti: "Jedan od načina na koji možemo pomoći u skidanju stigme s te bolesti je da osiguramo zaštitu građanskih prava oboljelih, tako da se ne moraju bojati nasilja i diskriminacije.“

Autori navode da je pozitivno otkriće ove ankete to da Amerikanci, i pored ekonomske krize, podržavaju povećanje državne potrošnje za borbu protiv ove bolesti.


XS
SM
MD
LG