Linkovi

Očekuje se da će predsjednik Obama imenovati liberalnog suca na mjesto Davida Soutera


Sudac Vrhovnog suda Sjedinjenih Država David Souter obavijestio je predsjednika Obamu da će se umiroviti kasnije ove godine. Odlazak suca Soutera daje predsjedniku Obami prvu priliku da postavi jednog suca u najviše sudsko tijelo u zemlji.

Predsjednik Obama učinio je jedan neobičan potez prekinuvši dnevni brifing s novinarima u Bijeloj kući kako bi objavio da je upravo razgovarao sa sucem Souterom i potvrdio da se ovaj sudac namjerava povući nakon što završi tekući saziv suda krajem lipnja. Predsjednik je izjavio kako je u tom razgovoru rekao sucu Souteru da mu je zahvalan za njegovu predanu službu zemlji.

Predsjednik Obama sad mora nominirati nasljednika sucu Souteru, a tog će kandidata naposljetku morati potvrditi i Senat. Američki je predsjednik tom prilikom rekao novinarima da je sudac Souter pokazao što znači biti nepristran i neovisan sudac. Barack Obama je dodao da će nominirati osobu koja je predana vladavini zakona. "Potražit ću nekog oštroumnog, tko je neovisan i ima iza sebe dokaz izvrsnosti i integriteta. Potražit ću nekog tko razumije da se pravda ne sastoji od neke apstraktne pravne teorije ili fusnoteu sudskim dokumentima nekog slučaja. Ona se također sastoji od toga kako naši zakoni utječu na svakodnevnu stvarnost u ljudskim životima".

Odluka suca Soutera da ode u mirovinu nije bila veliko iznenađenje. Znalo se da se često žali svojim prijateljima na život u Washingtonu tijekom godina i često je izražavao nestrpljivost da se vrati na svoju farmu u ruralnom dijelu savezne države New Hampshire. Gospodin Souter je potvrđen u Vrhovni sud 1990. godine, nakon što ga je nominirao predsjednik George Bush stariji. Konzervativci su se nadali da će podržavati njihove stavove u Vrhovnom sudu, međutim, razočarao ih jei mnoge razljutio pokazujući da je sudac koji pouzdano naginje liberalnom krilu.

Douglas Kmiec je stručnjak za ustavno pravo na Pravnom fakultetnu Sveučilišta Pepperdine u Kaliforniji. "Sudac Souter, iako u početku umjeren kod glasovanja, sve je više usvajao logiku i stavove progresivne strane, i bio je strašno ponosan na suca John Paula Stevensa".

Sudac Souter bio je dio bloka od četiri suca u Vrhovnom sudu koji naginju liberalnim pogledima. Četiri druga suca čini konzervativni blok, kojeg predvodi predsjedajući sudac John Roberts. Ključni presudni glasi dalje ostaje sudac Anthony Kennedy koji ima tendenciju da mijenja svoja stajališta između umjerenih i konzervativnih kod ključnih predmeta. Očekuje se da će predsjednik Obama imenovati liberalnog suca kao zamjenu za Davida Soutera, koji će najvjerojatnije vrlo malo poremetiti ideološku ravnotežu Vrhovnog suda.

Poslušajmo što o tome kaže pravni stručnjak sa Sveučilišta Harvard Lawrence Tribe. "Ravnoteža suda s četiri liberala, četiri konzervativca i jednim u sredini se neće promijeniti kao rezultat odluke suca Soutera da ode u mirovinu".

Mnogi pravni i politički stručnjaci predviđaju da će žene i osobe latinoameričkog podrijetla izazivati mnogo pažnje u potrazi za kandidatom. Sutkinja Ginsburg je jedina žena u Vrhovnom sudu, a do sada još nijedan Amerikanac hispaničkog podrijetla nije imenovan za suca najvišeg sudskog tijela u zemlji. Jednom kad predsjednik odabere svog kandidata ili kandidatkinju za nasljednika suca Soutera, ta će se osoba morati pojaviti u procesu potvrde pred senatskim Odborom za pravosuđe. Sadašnji saziv suda istječe krajem lipnja, a predsjednik Obama je izjavio kako želi da Souterov nasljednik bude potvrđen na vrijeme za početak novog saziva koji počinje početkom listopada.

XS
SM
MD
LG