Linkovi

Prelaz Arlena Spectera među demokrate posljednji udarac za Republikansku stranku


Republikanska stranka još se nije oporavila od poraza na predsjedničkim izborima u studenom prošle godine.Prije toga, 2006. izgubila je i većinu u Kongresu Sjedinjenih Država.Najnoviji udarac doživjela je prije nekoliko dana, kada ju je napustio senator Arlen Specter – koji je odlučio da će od sada biti demokrat.

Razlozi Arlena Spectera za prijelaz iz jedne stranke u drugu nisu bili toliko ideološke prirode koliko činjenica da će vjerojatno – ako ostane republikanac – izgubiti na izborima.Već u prvom krugu izbornog postupka, na stranačkim izborima u svojoj saveznoj državi Pennsylvaniji, Specter bi se trebao namjeriti na dobrog protivnika, koji bi mu mogao – kako pokazuju ankete – preoteti stranačku nominaciju.A ako i prođe taj primarni krug izbora, Specter bi vjerojatno izgubio od svog izazivača iz Demokratske stranke.I tako je Arlen Specter, republikanac sa stažom od 40 godina u politici, postao demokrat.Evo kako je promjenu on objasnio. "Kako se Republikanska stranka okretala sve više u desno, sve sam se manje identificirao s njezinom političkom filozofijom.A sve sam bio bliži Demokratskoj stranci".

Arlen Specter također je primijetio da Republikanska stranka, što postaje manje, postaje i sve konzervativnija.Stoga, na primarnim, stranačkim izborima, najčešće pobjeđuju najkonzervativniji kandidati. "Njima je gotovo svejedno hoće li izgubiti na općim izborima, od demokrata.Njima kao da je najvažnije da očiste Republikansku stranku od umjerenih političara.Meni je ta logika posve nerazumljiva.Glasači i aktivisti naše stranke trebali bi se pobuniti protiv takvog stanja stvari".

Prelaskom Arlena Spectera u Demokratsku stranku, većinski su se demokrati u Senatu Sjedinjenih Država približili na domak 60 glasova, koliko im je potrebno da ponište tzv. filibuster, kojim oporba može blokirati svaku zakonodavnu inicijativu većine.Zakonodavne inicijative predsjednika Baracka Obame sada će – kako se vjeruje – znatno lakše proći kroz Kongres.Predsjednik je u vezi s tim rekao: "Ja mislim da je odluka gospodina Spectera potekla upravo iz njegova uvjerenja da je naša administracija otvorena različitim idejama i različitim stajalištima, da želi surađivati sa svima s kojima ima nešto zajedničko".

Odlazak Arlena Spectera iz Republikanske stranke iznenadio je mnoge republikance.Riječ je inače o posljednjem u nizu poraza i neuspjeha stranke koja je još donedavno 'držala' i Bijelu kuću i oba doma Kongresa.No, u izjavama za javnost, republikanci nastoje umanjiti važnost odlaska Arlena Spectera.Primjerice, bivši senator iz Tennessee-ija, Fred Thompson, kaže da je njegov kolega iz Pennsylvanije uvijek bio 'ljevica', u odnosu na konzervativnu većinu u stranci. "Bilo bi mi draže da je Specter iskreno rekao – 'ako ostanem isprašit će me na izborima.A ja želim pobijediti, želim i dalje biti senator.'"

Čelnik republikanaca u Senatu, Mitch McConnell rekao je da je Specterovo napuštanje stranke ''unutrašnji problem Pennsylvanije'.Mi se spremamo za izbore sljedeće godine, dodao je McConnell. "Bit ćemo kompetitivni na nacionalnoj razini.Ja ne pristajem da se Republikansku stranku proglasi 'regionalnom strankom', koja djeluje samo na Jugu.Imat ćemo kandidate u cijeloj zemlji i dobro ćemo se pomučiti da oni i pobijede".

Međutim, demokrati tvrde da odlazak Arlena Spectera iz Republikanske stranke predstavlja nastavak važnog trenda u američkoj politici.Objašnjava John Podesta, predstojnik ureda bivšeg predsjednika Billa Clintona. "Specterova odluka trebala bi biti upozorenje republikancima, pogotovo njihovim vođama u Kongresu.Stranka im je otišla previše u desno, a politički je centar prepustila protivniku".

Stephen Wayne, politolog sa sveučilišta Georgetown u Washingtonu, objašnjava što republikanci trebaju učiniti da prekinu seriju neuspjeha. "Moraju proširiti svoju izbornu bazu.Na prošli nekoliko izbora oni su očito gubili među mladim glasačima, među glasačima koji su prvi put izašli na birališta, među glasačima južno-američkog podrijetla, te među ženama".

I neki republikanci shvaćaju da se njihova stranka treba promijeniti.Jedan od njih je Ken Duberstein, predstojnik ureda predsjednika Ronalda Reagana, koji je prošle godine podržao kandidaturu Baracka Obame. "Republikanci se moraju postaviti mnogo pozitivnije nego što je to sada slučaj.Sjetite se vedrog i optimističnog reagana.Danas je Republikanska stranka 'negativistička' stranka. Na sve što protivnik predloži ona odgovara s 'ne'.Čini se kao da ju jedino zanima da pobjeđuje na izborima, a ono što dolazi nakon pobjede – kvalitetno upravljanje državom – to kao da joj nije važno".

Kena Dubersteina pogotovo brine činjenica što je Republikanska stranka gotovo izbrisana sa američkog Sjeveroistoka, pogotovo iz Nove Engleske, gdje je prije bila vrlo jaka.Nije dobro to što smo jaki jedino na jugu zemlje – kaže on. "Republikanci mogu zemlji ponuditi mnogo toga, međutim moraju uložiti napor da privuku nove glasače.I to ne samo na Jugu ili nekim regijama Srednjeg Zapada, već to moraju činiti u cijeloj zemlji, na sjeveroistoku, na Zapadnoj obali, na jugozapadu"

Demokratska stranka prolazi kroz već dvije godine dugo razdoblje uspjeha, međutim analitičari upozoravaju da se to može vrlo brzo promijeniti.1976. godine – neposredno nakon afere Watergate – republikanci su također u Senatu imali tek 40 glasova.Međutim, već četiri godine kasnije, 1980., osvojili su u Senatu uvjerljivu većinu – na tragu pobjede Ronalda Reagana.Jedan od 12 novih republikanskih senatora bio je tada i senator iz Pennsylvanije, Arlen Specter.

XS
SM
MD
LG